Pulpety ryżowe z mięsem

Pulpety ryżowe z mięsem

Pulpety ryżowe z mięsem to wspaniała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Ten orientalny przepis łączy w sobie pyszne, mięsiste pulpeciki zawinięte w puszystą otoczkę z ryżu. To doskonałe danie dla tych, którzy cenią połączenie mięsa i ryżu – dwóch uniwersalnych składników kulinarnych, które składają się na wiele smakowitych potraw na całym świecie. Pomysłowe i nasycone smakiem, te pulpety ryżowe z mięsem to gwarantowane zadowolenie dla każdego amatora nietypowych, autentycznych smaków dalekiego Wschodu. Choć przepis pochodzi z kuchni azjatyckiej, jego wykonanie nie jest skomplikowane i na pewno poradzi sobie z nim każdy miłośnik gotowania.

Składniki:

  • 1/2 kilograma mieszanej mielonej wołowiny
  • 2 woreczki ryżu (około 200 g)
  • przyprawy: do mięsa mielonego, przyprawa uniwersalna
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Pulpety ryżowe z mięsem – jak zrobić?

  1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso mielone, w trakcie smażenia rozdrabniając je widelcem. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i trochę przyprawy uniwersalnej do smaku. Masę możemy też przyprawić według uznania – ja czasami dodaję do niej przyprawę do pizzy. Do masy można również dodać odrobinę bułki tartej.
  2. Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z podsmażonym mięsem, a gdy masa ostygnie, wbijamy jajko, wyrabiamy i formujemy owalne pulpety.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i z obu stron smażymy na oleju (na małym ogniu) na jasnozłoty kolor. Pulpety ryżowo-mięsne możemy podać z gotowym sosem ze słoika, np. do spaghetti, i dowolną sałatką z sezonowych warzyw.

Pulpety ryżowe z mięsem – dodatkowe informacje

Pulpety zyskają lepszy smak, gdy do masy dodamy drobno posiekaną i podsmażoną cebulę oraz natkę pietruszki. Można też wrzucić kilka podduszonych i rozdrobnionych pieczarek.

Do pulpetów doskonale pasuje sos pomidorowy lub grzybowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Pulpety w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode