Pulpety ryżowe z mięsem
Pulpety ryżowe z mięsem to wspaniała propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Ten orientalny przepis łączy w sobie pyszne, mięsiste pulpeciki zawinięte w puszystą otoczkę z ryżu. To doskonałe danie dla tych, którzy cenią połączenie mięsa i ryżu – dwóch uniwersalnych składników kulinarnych, które składają się na wiele smakowitych potraw na całym świecie. Pomysłowe i nasycone smakiem, te pulpety ryżowe z mięsem to gwarantowane zadowolenie dla każdego amatora nietypowych, autentycznych smaków dalekiego Wschodu. Choć przepis pochodzi z kuchni azjatyckiej, jego wykonanie nie jest skomplikowane i na pewno poradzi sobie z nim każdy miłośnik gotowania.
admin
Składniki:
- 1/2 kilograma mieszanej mielonej wołowiny
- 2 woreczki ryżu (około 200 g)
- przyprawy: do mięsa mielonego, przyprawa uniwersalna
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Pulpety ryżowe z mięsem – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso mielone, w trakcie smażenia rozdrabniając je widelcem. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i trochę przyprawy uniwersalnej do smaku. Masę możemy też przyprawić według uznania – ja czasami dodaję do niej przyprawę do pizzy. Do masy można również dodać odrobinę bułki tartej.
- Ryż gotujemy na sypko. Odcedzamy i dokładnie mieszamy z podsmażonym mięsem, a gdy masa ostygnie, wbijamy jajko, wyrabiamy i formujemy owalne pulpety.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Pulpety obtaczamy w bułce tartej i z obu stron smażymy na oleju (na małym ogniu) na jasnozłoty kolor. Pulpety ryżowo-mięsne możemy podać z gotowym sosem ze słoika, np. do spaghetti, i dowolną sałatką z sezonowych warzyw.
Pulpety ryżowe z mięsem – dodatkowe informacje
Pulpety zyskają lepszy smak, gdy do masy dodamy drobno posiekaną i podsmażoną cebulę oraz natkę pietruszki. Można też wrzucić kilka podduszonych i rozdrobnionych pieczarek.
Do pulpetów doskonale pasuje sos pomidorowy lub grzybowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpety w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Pulpety w sosie własnym