Pulpety gotowane w bulionie
Pulpety gotowane w bulionie to tradycyjne danie, które skradnie serca miłośników kuchni domowej. To pyszne, mięsne kulki, które smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do zupy, jak i samodzielny obiad. Choć najczęściej spotykane są pulpety z indyka, oryginalny przepis opiera się na mięsie wieprzowym. To sprawia, że są one sycące, miękkie i aromatyczne. Gotowanie pulpetów w bulionie znacznie podnosi ich walory smakowe. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować pulpetów mielonych gotowanych w bulionie, to jest dobry moment, aby odkryć ten domowy przysmak. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na pulpety gotowane.
admin
Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz ziołowy
- łyżeczka vegety
- ok. 1,5 szkl. bulionu
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3-4 łyżki mąki
Pulpety gotowane w bulionie – jak zrobić?
- Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy pulpeciki.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjmujemy.
- Do bulionu dodajemy koncentrat. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody. Wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Polewamy pulpety.
Pulpety gotowane w bulionie – dodatkowe informacje
Pulpety gotowane w bulionie można podać z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym
Następny przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym