Pulpety gotowane w bulionie

Pulpety gotowane w bulionie

Pulpety gotowane w bulionie to tradycyjne danie, które skradnie serca miłośników kuchni domowej. To pyszne, mięsne kulki, które smakują wyśmienicie zarówno jako dodatek do zupy, jak i samodzielny obiad. Choć najczęściej spotykane są pulpety z indyka, oryginalny przepis opiera się na mięsie wieprzowym. To sprawia, że są one sycące, miękkie i aromatyczne. Gotowanie pulpetów w bulionie znacznie podnosi ich walory smakowe. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować pulpetów mielonych gotowanych w bulionie, to jest dobry moment, aby odkryć ten domowy przysmak. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na pulpety gotowane.

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz ziołowy
  • łyżeczka vegety
  • ok. 1,5 szkl. bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki mąki

Pulpety gotowane w bulionie – jak zrobić?

  1. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy pulpeciki.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy pulpety. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjmujemy.
  3. Do bulionu dodajemy koncentrat. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody. Wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Polewamy pulpety.

Pulpety gotowane w bulionie – dodatkowe informacje

Pulpety gotowane w bulionie można podać z makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką z kiszonej kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym
Następny przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode