Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym

Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym

Chcesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego na obiad? Odkryj smak orientu w naszym przepisie na pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym. To pyszne połączenie mięsnych pulpecików i pachnącego risotto z brokułu będzie prawdziwym zaskoczeniem dla twojego podniebienia. Oryginalność tej potrawy to wynik niesamowitego połączenia składników codziennego menu z aromatycznymi przyprawami Orientu. Ten przepis pomoże Ci wprowadzić odrobinę egzotyki do codziennego jadłospisu, zachowując przy tym wszystkie korzyści zdrowotne płynące z brokułu. Idealny dla tych, którzy cenią sobie zdrowe, ale jednocześnie niezapomniane doznania smakowe.

Składniki:

  • Przepyszne danie na jesień! Szybkie pulpeciki i risotto brokułowe, przygotowanie potrawy zajmuje maksymalnie godzinę, a smakuje wyśmienicie. Polecam to proste, tanie i bardzo piękne danie na jesień.
  • 1 torebka ryżu
  • 1/2 opakowania przyprawy do dań chińskich
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 opakowania warzyw na patelnię
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • łopatka mielona 40 dag
  • 1 jajko
  • 1/2 namoczonej pszennej bułki
  • 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki do zagęszczania
  • sól, pieprz
  • olej
  • czosnek 1 ząbek
  • ziele, listek
  • pomidor 2 sztuki
  • mała cebulka

Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym – jak zrobić?

  1. Ugotować do miękkości brokuł, zblenderować go.
  2. Ugotować torebkę ryżu.
  3. Na patelni na oleju zesmażyć warzywa na patelnie, dodać przyprawy, podlać 50ml wody, poddusić.
  4. Dodać ryż i zblenderowany brokuł, całość wymieszać.
  5. Mięso zmieszać z bułką, jajkiem i przyprawami.
  6. Uformować małe klopsiki o średnicy 3 cm, obtoczyć w mące.
  7. Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia się.
  8. Przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać ziele, listek i plastry czosnku, dusić aż mięso będzie miękkie.
  9. Zagęścić zawiesiną z 2 łyżek mąki i 100ml wody, zagotować.
  10. Posypać natką pietruszki.
  11. Ryż podawać z pulpecikami w sosie i świeżym pokrojonym pomidorem podanym z siekaną cebulką.

Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym – dodatkowe informacje

Pozwól by pulpeciki były doprawione tylko solą i pieprzem. Siła tkwi w prostocie. Pozwól im też zesmazyć się na złoty kolor, to zapewni smak sosu.

Wybieraj dobrze dojrzałe pomidorki, kupuj je na targu i korzystaj z witamin póki lato trwa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem I Porem
Następny przepis: Pulpety drobiowe w jarzynach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode