Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym
Chcesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego na obiad? Odkryj smak orientu w naszym przepisie na pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym. To pyszne połączenie mięsnych pulpecików i pachnącego risotto z brokułu będzie prawdziwym zaskoczeniem dla twojego podniebienia. Oryginalność tej potrawy to wynik niesamowitego połączenia składników codziennego menu z aromatycznymi przyprawami Orientu. Ten przepis pomoże Ci wprowadzić odrobinę egzotyki do codziennego jadłospisu, zachowując przy tym wszystkie korzyści zdrowotne płynące z brokułu. Idealny dla tych, którzy cenią sobie zdrowe, ale jednocześnie niezapomniane doznania smakowe.
admin
Składniki:
- Przepyszne danie na jesień! Szybkie pulpeciki i risotto brokułowe, przygotowanie potrawy zajmuje maksymalnie godzinę, a smakuje wyśmienicie. Polecam to proste, tanie i bardzo piękne danie na jesień.
- 1 torebka ryżu
- 1/2 opakowania przyprawy do dań chińskich
- 1/2 brokuła
- 1/2 opakowania warzyw na patelnię
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- łopatka mielona 40 dag
- 1 jajko
- 1/2 namoczonej pszennej bułki
- 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki do zagęszczania
- sól, pieprz
- olej
- czosnek 1 ząbek
- ziele, listek
- pomidor 2 sztuki
- mała cebulka
Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym – jak zrobić?
- Ugotować do miękkości brokuł, zblenderować go.
- Ugotować torebkę ryżu.
- Na patelni na oleju zesmażyć warzywa na patelnie, dodać przyprawy, podlać 50ml wody, poddusić.
- Dodać ryż i zblenderowany brokuł, całość wymieszać.
- Mięso zmieszać z bułką, jajkiem i przyprawami.
- Uformować małe klopsiki o średnicy 3 cm, obtoczyć w mące.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia się.
- Przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać ziele, listek i plastry czosnku, dusić aż mięso będzie miękkie.
- Zagęścić zawiesiną z 2 łyżek mąki i 100ml wody, zagotować.
- Posypać natką pietruszki.
- Ryż podawać z pulpecikami w sosie i świeżym pokrojonym pomidorem podanym z siekaną cebulką.
Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym – dodatkowe informacje
Pozwól by pulpeciki były doprawione tylko solą i pieprzem. Siła tkwi w prostocie. Pozwól im też zesmazyć się na złoty kolor, to zapewni smak sosu.
Wybieraj dobrze dojrzałe pomidorki, kupuj je na targu i korzystaj z witamin póki lato trwa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem I Porem
Następny przepis: Pulpety drobiowe w jarzynach