Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym

Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym

Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych potraw. To propozycja dla tych, którzy preferują dania drobiowe i cenią sobie mieszankę delikatnych smaków. Kruche pulpety z mięsa drobiowego i soczysty sos serowo-koperkowy tworzą niesamowite zestawienie, które z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatny sos z dodatkiem koperku nadaje potrawie świeżości i lekkości, pod kreślając jednocześnie smak pulpetów. To propozycja na szybki, ale wyjątkowo smakowity obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 suchej bułki lub 1 mała kajzerka
  • cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 serek topiony śmietankowy lub z szynką
  • ok 2 szklanki bulionu
  • ewentualnie łyżeczka mąki i śmietany do zagęszczenia sosu

Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Piersi z kurczaka wymyć, oczyścić i zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać. Dodać do mięsa przeciśnięty ząbek czosnku, jajko, drobniutko posiekaną szalotkę i namoczoną w wodzie lub rosole bułkę. Wymieszać wszystko dosmaczając solą i pieprzem. Wyrobić masę, z której można formować pulpeciki. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę kaszy manny. Jeśli zbyt twarda śmietanę. Z gotowj masy formować niewielkie pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące i zrumienić na łyżeczce oliwy.
  2. 2.
    Do obsmażonych pulpetów wlać bulion. Pulpeciki powinny być w nim zanurzone. Dodać liść laurowy, i gotować ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć pulpeciki, a do bulionu dodać serek topiony. Gotować tak długo, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać posiekany koperek i pogotować minutę. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go mąką ze śmietaną.
  3. 3.
    Do gotowego sosu włożyć pulpeciki. Przykryć pokrywką i poczekać aż się zagrzeją. Podawać z ryżem, kaszami lub ziemniakami.

Sposób przygotowania sosu serowo-koperkowego:

  1. Wymocz w bulionie serki topione, aż się rozpuszczą.
  2. Dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Jeśli sos jest za rzadki, zagęść go mąką ze śmietaną.

Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym – dodatkowe informacje

Do bulionu można dodać suszonego grzybka, wzbogaci to smak sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpety gotowane w bulionie
Następny przepis: Pulpety drobiowe z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode