Pulpety drobiowe w jarzynach

Pulpety drobiowe w jarzynach

Potrzebujesz pomysłu na lekkie, ale sycące danie? Przekąska idealna na zimne i deszczowe dni, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale i Twoją rodzinę? Przedstawiamy przepis na pulpeciki drobiowe podane w znakomicie aromatycznym sosie z warzyw. To wyjątkowe danie idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Pulpety drobiowe w jarzynach to połączenie mięsnych kulek z bogactwem smaków warzyw, które łączą się w niepowtarzalny sposób, nie tylko wprowadzając różnorodność do codziennego menu, ale także dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Przygotowanie tego dania to sama przyjemność, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszelkie kubki smakowe.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1-2 bułki namoczone
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • przyprawy do smaku

Pulpety drobiowe w jarzynach – jak zrobić?

  1. Udka obrać i zmielić, bułkę namoczyć w wodzie i zmielić, dodać 1 jajko, doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać. Z wyrobionego mięsa drobiowego ukulać pulpeciki.
  2. Z kości udek ugotować wywar dla pulpecików doprawić go to smaku. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Do ugotowanego wywaru włożyć ukulane pulpeciki oraz starte warzywa i ugotować.
  3. Wywar można zabielić śmietaną. Pulpeciki drobiowe z warzywami można podać z ryżem lub z ziemniakami.

Sposób przygotowania: Udka obrać i zmielić, bułkę namoczyć w wodzie i zmielić, dodać 1 jajko, doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać. Z wyrobionego mięsa drobiowego ukulać pulpeciki. Z kości udek ugotować wywar dla pulpecików doprawić go to smaku. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Do ugotowanego wywaru włożyć ukulane pulpeciki oraz starte warzywa i ugotować. Wywar można zabielić śmietaną. Pulpeciki drobiowe z warzywami można podać z ryżem lub z ziemniakami.

Porady – dodatkowe informacje

Pulpety drobiowe w jarzynach można podawać niemowlakom, tylko wtedy doprawiamy bardzo delikatnie mięso.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym
Następny przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode