Pulpety drobiowe w jarzynach
Potrzebujesz pomysłu na lekkie, ale sycące danie? Przekąska idealna na zimne i deszczowe dni, które zaskoczą nie tylko Ciebie, ale i Twoją rodzinę? Przedstawiamy przepis na pulpeciki drobiowe podane w znakomicie aromatycznym sosie z warzyw. To wyjątkowe danie idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Pulpety drobiowe w jarzynach to połączenie mięsnych kulek z bogactwem smaków warzyw, które łączą się w niepowtarzalny sposób, nie tylko wprowadzając różnorodność do codziennego menu, ale także dostarczając niezbędnych składników odżywczych. Przygotowanie tego dania to sama przyjemność, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszelkie kubki smakowe.
admin
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 1 jajko
- 1-2 bułki namoczone
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- przyprawy do smaku
Pulpety drobiowe w jarzynach – jak zrobić?
- Udka obrać i zmielić, bułkę namoczyć w wodzie i zmielić, dodać 1 jajko, doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać. Z wyrobionego mięsa drobiowego ukulać pulpeciki.
- Z kości udek ugotować wywar dla pulpecików doprawić go to smaku. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Do ugotowanego wywaru włożyć ukulane pulpeciki oraz starte warzywa i ugotować.
- Wywar można zabielić śmietaną. Pulpeciki drobiowe z warzywami można podać z ryżem lub z ziemniakami.
Sposób przygotowania: Udka obrać i zmielić, bułkę namoczyć w wodzie i zmielić, dodać 1 jajko, doprawić ulubionymi przyprawami i wymieszać. Z wyrobionego mięsa drobiowego ukulać pulpeciki. Z kości udek ugotować wywar dla pulpecików doprawić go to smaku. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Do ugotowanego wywaru włożyć ukulane pulpeciki oraz starte warzywa i ugotować. Wywar można zabielić śmietaną. Pulpeciki drobiowe z warzywami można podać z ryżem lub z ziemniakami.
Porady – dodatkowe informacje
Pulpety drobiowe w jarzynach można podawać niemowlakom, tylko wtedy doprawiamy bardzo delikatnie mięso.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pulpeciki z orientalnym risotto brokułowym
Następny przepis: Pulpety drobiowe w sosie serowo-koperkowym