Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to przepis, który przyciąga swoją prostotą i elegancją. Jest bardzo łatwy do wykonania, a jednocześnie idealny na specjalne okazje. Pstrąg to ryba o delikatnym, łagodnym smaku, który doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami. Szczególnie dobrze komponuje się z cytrusami, ziołami czy czosnkiem. Pieczenie pstrąga w piekarniku nadaje mu jeszcze dodatkowej głębi smaku, a skóra staje się chrupiąca i złota. Istnieje wiele sposobów pieczenia pstrąga, ale ten konkretny przepis jest zarówno prosty, jak i efektowny. Idealny dla osób zaczynających swoją przygodę z gotowaniem ryb.
admin
Składniki:
- 4 średnie wypatroszone pstrągi
- 1 cytryna
- 25gr masła
- świeża pietruszka
- sól i pieprz
Pstrąg z piekarnika – jak zrobić?
- Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć.
Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę.
Środek naszej rybki solimy (ja używam soli himalajskiej) i pieprzymy następnie wkładamy 2 połówki plasterka cytryny 1 zgiętą w pół gałązkę natki pietruszki oraz 2 wielkości połowy łyżeczki kawałki masła.
W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła
(najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność).
Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć.
Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny.
Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut. - Jak przygotować pstrąga z piekarnika, krok po kroku:
https://www.youtube.com/watch?v=8reHWj69Ous
Pstrąg z piekarnika – dodatkowe informacje
Podczas zapiekania pstrągów można również upiec sobie ziemniaczki, które świetnie pasują do pieczonego pstrąga.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pstrąg w pergaminie
Następny przepis: Pstrąg z warzywami z grilla i masełkiem czosnkowym