Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem to przepis, który zapewne przyciągnie smakoszy kuchni rybnej. Jest to danie, które zadowoli każdego, kto szuka nie tylko smaku, ale również wartości odżywczych. Pstrąg jest znany ze swoich korzyści dla serca, a dodatek cytryny dostarcza szczypcie witaminy C. Koper to dodatek, który dodaje nie tylko smaku, ale również korzyści dla zdrowia. Ten przepis równoważy smak świeżych, morskich składników z subtelną kruchścią pieczonego pstrąga. Perfekcyjny na specjalny obiad czy uroczysty event.
admin
Składniki:
- Pstrąg pieczony:
- 2 pstrągi
- 1 cytryna
- masło minimum 80% tłuszczu
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 1 bagietka
- pomidorki koktajlowe
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem – jak zrobić?
- Pstrąga w razie konieczności patroszymy i czyścimy z łusek. Jeżeli jest już patroszony, usuwamy łuski i śluz.
- Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy od środka i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Masło kroimy na pasterki i wkładamy po 3 plasterki do każdej ryby wraz z całymi łodyżkami kopru.
- Wyparzoną i wyszorowaną cytrynę kroimy w plasterki, wypełniamy nią brzuch pstrąga, zostawiając po 2 plasterki aby obłożyć rybę z wierzchu.
- Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z pomidorkami koktajlowymi w 200 st. C przez 20 min.
Pstrąg pieczony z cytryną i koperkiem – dodatkowe informacje
Bagietkę polecam podpiec na osobnej blasze, ponieważ sok z ryby może wsiąknąć do niej i sprawić, że będzie słona. Dlatego zalecam ostrożność w tej kwestii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym i pietruszką
Następny przepis: Pstrąg pieczony w piekarniku