Pstrąg łososiowy z patelni

Pstrąg łososiowy z patelni

Pstrąg łososiowy z patelni to rarytas, który z pewnością zachwyci wasze podniebienia. To delikatne i soczyste danie, które może urozmaicić każdy posiłek i wprowadzić do niego nutę elegancji. Jest również proste w przygotowaniu – oczywiście, o ile wiecie jak długo smażyć pstrąga. Niezależnie od tego, czy jesteście przeciwnikami intensywnej rybiej woni, czy nie wyobrażacie sobie obiadu bez niej, przepis na pstrąga łososiowego jest wart uwagi. I choć pstrąg pieczony na patelni brzmi równie apetycznie, to jednak smażenie nadaje mu wyjątkowej, kruchej struktury.

Składniki:

  • 1 filet z łososia atlantyckiego ze skórą
  • sok z limonki
  • sól, czarny pieprz lub biały pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Pstrąg łososiowy z patelni – jak zrobić?

  1. Filet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć rybę na patelni po ok. trzy minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony skóry. Smacznego!

Słowa kluczowe: jak długo smażyć pstrąga, jak przyrządzić pstrąga na patelni, pstrąg łososiowy z patelni, pstrąg pieczony na patelni, przepis na pstrąga łososiowego, pstrąg z patelni.

Pstrąg łososiowy z patelni – dodatkowe informacje

Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Przysmak wiewiórki
Następny przepis: Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym i pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode