Pstrąg łososiowy z patelni
Pstrąg łososiowy z patelni to rarytas, który z pewnością zachwyci wasze podniebienia. To delikatne i soczyste danie, które może urozmaicić każdy posiłek i wprowadzić do niego nutę elegancji. Jest również proste w przygotowaniu – oczywiście, o ile wiecie jak długo smażyć pstrąga. Niezależnie od tego, czy jesteście przeciwnikami intensywnej rybiej woni, czy nie wyobrażacie sobie obiadu bez niej, przepis na pstrąga łososiowego jest wart uwagi. I choć pstrąg pieczony na patelni brzmi równie apetycznie, to jednak smażenie nadaje mu wyjątkowej, kruchej struktury.
admin
Składniki:
- 1 filet z łososia atlantyckiego ze skórą
- sok z limonki
- sól, czarny pieprz lub biały pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Pstrąg łososiowy z patelni – jak zrobić?
- Filet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć rybę na patelni po ok. trzy minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony skóry. Smacznego!
Słowa kluczowe: jak długo smażyć pstrąga, jak przyrządzić pstrąga na patelni, pstrąg łososiowy z patelni, pstrąg pieczony na patelni, przepis na pstrąga łososiowego, pstrąg z patelni.
Pstrąg łososiowy z patelni – dodatkowe informacje
Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Przysmak wiewiórki
Następny przepis: Pstrąg pieczony z masełkiem czosnkowym i pietruszką