Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany

Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany

Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany to doskonały sposób na przygotowanie domowego pieczywa, które będzie mieć wspaniały smak i aromat. Dzięki użyciu automatu do pieczenia chleba, proces jest prosty i wygodny, a efekty zawsze zadowalające. Kompozycja mąki pszennej i kukurydzianej daje efekt lekkiego, puszystego w środku i chrupiącego na zewnątrz chleba, który znakomicie sprawdzi się na śniadanie, kolację, czy do kanapek na drugie śniadanie. Ten chleb kukurydziany z automatu przeniesie cię z powrotem do chwil, gdy cieszyłeś się ręcznie robionym pieczywem jeszcze przed erą przemysłowych piekarni.

Składniki:

  • Keksówka 11×35 cm
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • opakowanie drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok.380-400 ml wody

Prosty chleb pszenno-kukurydziany – jak zrobić?

  1. Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany.
    1. Mąki przesiać do miski przez sitko,wsypać suche drożdże(jeśli używacie drożdży świeżych pamiętajcie o zrobieniu zaczynu),cukier,sól,dokładnie wymieszać,następnie wlać ciepłą,ale nie gorącą wodę,olej,wszystko razem wymieszać,ręcznie lub przy pomocy miksera przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godz.
  2. Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany.
    2. Następnie wyjąć na blat delikatnie podsypany mąką i krótko zagnieść,przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,ja dodatkowo boki posmarowałam masłem i posypałam ulubionymi ziarnami,tak przygotowaną keksówkę z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min.do napuszenia i wrzucamy do zimnego piekarnika,ustawiamy temp.na 180 C i pieczemy przez 30 min.
  3. Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany.
    3. Chleb po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany – dodatkowe informacje

Chleb kukurydziany z automatu jest równie smaczny na 2,3 dzień po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Proste spaghetti bolognese
Następny przepis: Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode