Proste spaghetti bolognese

Proste spaghetti bolognese

Zapraszam do odkrycia prostego przepisu na spaghetti bolognese. Jest to klasyczna, nasycająca potrawa z kuchni włoskiej, którą pokochasz za jej intensywny smak i aromat. Idealna na ciepły, rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Sos bolognese, w którym dominują: mielone mięso, pomidory i przyprawy, jest esencją tej potrawy. Spaghetti, jako podstawa dania, doskonale komponują się z sosem, tworząc harmonijną całość. Prosty przepis na spaghetti bolognese to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Bez względu na okazję, ta potrawa zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 50 dag makaronu do spaghetti
  • 50 dag mięsa mielonego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • bazylia
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 dag sera
  • świeża bazylia do dekoracji

Proste spaghetti bolognese – jak zrobić?

  1. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek i przyprawy. Chwilę podsmażać, dorzucić mięso mielone. Posolić. Gdy mięso się zrumieni zmniejszyć ogień i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze ok. 5 min stale mieszając (w razie potrzeby sos rozcieńczyć niewielką ilością wody).
  2. Makaron nałożyć na talerz, polać sosem, posypać startym serem, udekorować bazylią.

Proste spaghetti bolognese – dodatkowe informacje

Najlepszy ser do spaghetti to oczywiście parmezan, ale równie dobrze można użyć innego – ja wykorzystuję to, co aktualnie mam w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Proste placki z cukinii
Następny przepis: Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode