Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Zapraszam do wypróbowania przepisu na prosty chleb pszenny na drożdżach. Przepis ten wyróżnia się długą świeżością oraz chrupiącą skórką, czyniąc go idealnym na codzienne posiłki czy specjalne okazje. Na twarzy każdego, kto spróbuje kromki tego chleba, zagości uśmiech. Ten domowy chleb pszenny jest warty każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Pachnący, świeży chleb pszenny z chrupiącą skórką, prosto z pieca – to przecież małe domowe szczęście! Jeśli szukasz prostego przepisu na chleb biały, ten na pewno spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • (1 duży lub 2 małe bochenki)
  • 700g mąki pszennej chlebowej (u mnie do wypieków drożdżowych)
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 25g masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Wierzch:
  • 1 łyżka wody + 1 łyżka oleju rzepakowego

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką) – jak zrobić?

  1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) (*).
    Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę.
    Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
    (Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)
    Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.
    Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – do momentu podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek.
    Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu – do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z olejem, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką.
    Pieczywo (**) wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) – do zarumienienia się.
    (Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)
    Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.

(*) W przypadku używania świeżych drożdży, należy najpierw z nich przygotować rozczyn przez rozpuszczenie ich w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Po około 10-15 minutach, gdy drożdże urosną, można dodać je do mąki.

(**) Jeżeli chciałbyś uzyskać chrupiącą skórkę, po wkładzeniu chleba do zimnego piekarnika, możesz umieścić w nim naczynie żaroodporne z wodą. Pary wodne będą sprzyjać jej powstaniu.

Słowa kluczowe: przepis na chleb biały, prosty przepis na chleb pszenny, szybki chleb pszenny na drożdżach, chleb pszenny na drożdżach świeżych, domowy chleb pszenny, jak upiec chleb pszenny, prosty chleb pszenny, prosty chleb na drożdżach, chleb pszenny przepis, przepis na chleb pszenny na drożdżach, chleb pszenny na drożdżach, chleb pszenny

Prosty chleb pszenny na drożdżach – dodatkowe informacje

(*) Pokruszone drożdże należy wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka, 1 łyżką cukru oraz mąką. Następnie przykryć to ściereczką i odstawić na około 10-20 minut.

(**) Chlebek ze zdjęcia został pieczony w blaszce, dlatego ma taki kształt, ale można go upiec na dużej blasze, aby był zaokrąglony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany
Następny przepis: Prosty deser walentynkowy bez tłuszczu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode