Proste spaghetti bolognese
Zapraszam do odkrycia prostego przepisu na spaghetti bolognese. Jest to klasyczna, nasycająca potrawa z kuchni włoskiej, którą pokochasz za jej intensywny smak i aromat. Idealna na ciepły, rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Sos bolognese, w którym dominują: mielone mięso, pomidory i przyprawy, jest esencją tej potrawy. Spaghetti, jako podstawa dania, doskonale komponują się z sosem, tworząc harmonijną całość. Prosty przepis na spaghetti bolognese to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Bez względu na okazję, ta potrawa zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 50 dag makaronu do spaghetti
- 50 dag mięsa mielonego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki wody
- 3 ząbki czosnku
- sól
- bazylia
- pieprz
- ostra papryka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 15 dag sera
- świeża bazylia do dekoracji
Proste spaghetti bolognese – jak zrobić?
- Makaron ugotować al dente, odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek i przyprawy. Chwilę podsmażać, dorzucić mięso mielone. Posolić. Gdy mięso się zrumieni zmniejszyć ogień i dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć jeszcze ok. 5 min stale mieszając (w razie potrzeby sos rozcieńczyć niewielką ilością wody).
- Makaron nałożyć na talerz, polać sosem, posypać startym serem, udekorować bazylią.
Proste spaghetti bolognese – dodatkowe informacje
Najlepszy ser do spaghetti to oczywiście parmezan, ale równie dobrze można użyć innego – ja wykorzystuję to, co aktualnie mam w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Proste placki z cukinii
Następny przepis: Prosty Chleb Pszenno-Kukurydziany