Prawdziwki na masełku
Dla wielu osób prawdziwki są królowymi lasu, ich niepowtarzalny smak i aromat sprawiają, że są prawdziwym rarytasem. Przepis na prawdziwki na masełku to jedna z najprostszych a jednocześnie najbardziej wykwintnych metod przyrządzania tych wyjątkowych grzybów. Borowiki smażone na maśle to danie, które doskonale sprawdzi się jako samodzielny posiłek, ale również jako dodatek do mięsa czy ryżu. Prawdziwki po ususzeniu zachowują swój wyjątkowy smak i mogą być potem użyte do przyrządzenia różnych potraw, a prawdziwki z patelni to klasyka, której nie można pominąć. Odkryj z nami bogactwo smaku prawdziwków na maśle.
admin
Składniki:
- Ok. 15 świeżych prawdziwków (z jasną gąbką na spodzie kapelusza)
- 2 łyżki klarowanego masła
- Sól
- Pieprz
Prawdziwki na masełku – jak zrobić?
- Grzyby dokładnie czyścimy. Odcinamy trzonki (można je ususzyć). Kapelusze szybko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ściereczką i kroimy w grubsze plastry.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie prawdziwki. Smażymy, aż odparuje sok i grzyby lekko się zrumienią. Solimy i mieszamy. Wykładamy na talerze i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Prawdziwki na masełku – dodatkowe informacje
Jeśli mamy mniej grzybów, trzonki także kroimy i smażymy razem z kapeluszami.
Nie bierzemy do smażenia starszych okazów z zielonkawą gąbką, bo się „rozmażą”. Takie grzyby najlepiej pokroić w grube plastry i ususzyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Prawdziwki marynowane z czosnkiem
Następny przepis: Prawdziwki marynowane z papryczką chili w zalewie