PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

Odkryj prawdziwą włoską kuchnię z naszym autentycznym przepisem na carbonarę. To klasyczne danie pochodzi z regionu Lazio we Włoszech i jest znane na całym świecie za swój kremowy sos, makaron i intensywny smak. Włoska carbonara to prosty, ale pełen smaku przepis, który stanie się twoją nową ulubioną potrawą włoską. Ten przepis na prawdziwą włoską carbonarę to idealny posiłek na szybki tydzień, a równocześnie wystarczająco elegancki na specjalne okazje. Zapraszamy do odkrycia sekretów prawdziwej włoskiej carbonary!

Składniki:

  • na 2 porcje:
  • 200 g makaronu mezza rigatoni (lub spaghetti, rigatoni, penne)
  • 60 g lekko wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki sera Grana Padano lub parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska (do gotowania makaronu)

Prawdziwa włoska carbonara – jak zrobić?

  1. Boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki (jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją). Boczek wytopić (na patlni pod przykryciem),a następnie od czasu do czasu zrumienić.
  2. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem razem z serem startym na drobnej tarce, doprawić pieprzem (nie solić!). Bardzo ważna jest konsystencja masy, musi być dość gęsta (gdy będzie za rzadka zrobi się „jajecznica”).
  3. W międzyczasie gotować w dużej ilości osolonej wody makaron.
  4. Trzymając patelnię z boczkiem na małym ogniu, dodać odcedzony, ugotowany al dente makaron i wymieszać rozgrzewając i otulając tłuszczem makaron.
  5. Wyłączyć ogień pod patelnią!!! , a następnie dodać roztrzepane z serem jajka i bardzo szybko wymieszać z makaronem (aż cały pokryje się masą jajeczną). Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, jedynie trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Od razu podawać, posypane świeżo zmielonym pieprzem.Buon Appettito!

Prawdziwa włoska Carbonara – dodatkowe informacje

Z boczkiem można opcjonalnie podsmażyć troszkę pokrojonej cebulki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: prawdziwa pizza z mikrofali
Następny przepis: Prawdziwe amerykańskie pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode