prawdziwa pizza z mikrofali

prawdziwa pizza z mikrofali

Pizza to prawdziwa kulinarna ikona, która powstała we Włoszech, ale cieszy się popularnością na całym świecie. Tradycyjny wypiek w piecu to jednak czasochłonny zabieg, nieosiągalny dla wielu z nas na codzień. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na prawdziwą pizzę z mikrofali! Niezwykły smak, aromatyczne składniki i kruchy spód, wszystko to teraz możemy uzyskać w zalewie kilku minut. To doskonałe rozwiązanie na szybki lunch w pracy, spontaniczną kolację czy przekąskę na imprezie. Pizza z mikrofali to genialne połączenie tradycji z nowoczesnością, które ucieszy każde podniebienie.

Składniki:

  • 4 łyżki domowego sosu pomidorowego
  • oregano
  • 4 plasterki sera
  • parmezan do posypania
  • rukola do posypania
  • 4 świeże pomidorki koktajlowe
  • 2 pokrojone jabłuszka kaparowe
  • na ciasto;
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Prawdziwa pizza z mikrofali – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto- mieszamy w misce. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Połowę wyrośniętego ciasta przekładamy do foremki silikonowej – z tej porcji wychodzą 2 pizze. Ciasto smarujemy sosem, przykrywamy 2 plasterkami żółtego sera, posypujemy oregano, układamy pomidorki, jabłuszka kaparowe. Wstawiamy do mikrofali na 8 minut – ustawiając moc 850W.
  3. Po upieczeniu posypujemy rukolą i parmezanem.

Przedstawiamy dodatkowe informacje – prawdziwa pizza z mikrofali

Ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia – nie można dodać zbyt dużo sosu i dodatków, by się upiekło i podczas rośnięcia zalało nam mikrofali. Układając w foremce warstwę ciasta należy uwzględnić jego wzrost.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Praliny czekoladowo-migdałowe
Następny przepis: PRAWDZIWA WŁOSKA CARBONARA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode