Powidła śliwkowe z piekarnika
Na słodki jesienny deser, nie ma nic lepszego niż domowe powidła śliwkowe z piekarnika. Ten tradycyjny przepis, zawierający tylko najbardziej naturalne i proste składniki, sprawi, że kuchnia napełni się zapachem dojrzałych owoców, a smak powideł będzie intensywny i niesamowicie aromatyczny. Niezwykłość tego przepisu polega na tym, że powidła przygotowuje się bez ciągłego mieszania – to piekarnik robi całą robotę. Powidła śliwkowe pieczone w piekarniku to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie pysznego dodatku do naleśników, deserów czy pieczywa.
admin
Składniki:
- 5 kilogramów śliwek węgierek
- 75 dekagramów cukru zwykłego lub brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 goździki
Powidła śliwkowe z piekarnika – jak zrobić?
- Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego, zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika grzanie góra-dół do 190°C. Pieczemy tak przez 4 godziny, bez przykrycia, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.
- Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Porady – Powidła śliwkowe z piekarnika – dodatkowe informacje
Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia.
Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Powidła śliwkowe z czekoladą
Następny przepis: Powidła śliwkowe z rumem i cynamonem