Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe to jedno z najbardziej klasycznych, a zarazem ulubionych przetworów jesieni. Nieodłączny element polskiej kuchni, który doskonale sprawdzi się zarówno do aromatycznej szarlotki, naleśników, jak i tradycyjnych racuchów. Ten słodki dodatek stanowi doskonałe połączenie delikatnej słodyczy, minimalnej kwasowości i głębokiego smaku dojrzałych śliwek. Przepis na domowe powidła śliwkowe to sprawdzony sposób na aromatyczny, pełny smaku dżem, który wprowadzi do Twojego domu nutę nostalgii. Wykorzystanie żelfiksu nadaje dżemowi idealną konsystencję, zachowując jednocześnie pełnię śliwkowego smaku. To przepis na domowe powidła, które smakują jak te od babci.

Składniki:

  • 2 kilogramy śliwek
  • około pół kilograma cukru

Powidła śliwkowe – jak zrobić?

  1. Śliwki dzielę na części, wyciągam pestki i wrzucam do garnka. Zasypuję cukrem i gotuje do momentu, aż nie spłynie nic z łyżki. Można oczywiści dodać cukier żelujący albo żelfix ale wtedy wychodzi dżem a nie powidła. Z podanej ilości owoców wychodzi około 3 słoików (takich tradycyjnych do dżemu). Słoiki pasteryzujemy około 15 min.

Powidła śliwkowe – dodatkowe informacje

Jak ktoś lubi bardziej słodkie to oczywiście proponuję dodać więcej cukru. U mnie w domu je się produkty niskosłodzone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym
Następny przepis: Powidła śliwkowe z czekoladą Nutella

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode