Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym

Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym

Jeśli jesteś fanem niecodziennych, ciekawych smaków, mamy przepis, który warto dodać do rodzinnego menu! Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym to danie, które zaskakuje bogactwem smaków i przepyszny aromatem. Ta propozycja jest szczególnie polecana dla osób ceniących przepisy inspiracje kuchnią tradycyjną. Żołądki gęsie, doskonale komponują się z ostrym sosem chrzanowym, dając efekt nie tylko smakowy, ale także wizualny. Składniki są proste, a ich połączenie tworzy niezapomniane doświadczenie kulinarnych doznań. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią unikalne połączenia smakowe.

Składniki:

  • 500g żołądków (w oryginale było gęsich, ja dałam kurze i było równie pysznie!)
  • 10 pokrojonych w plastry pieczarek
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 1,5l rosołu z kury
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500ml śmietany kremówki 30%
  • olej rzepakowy
  • do smaku: sól ziołowa, tymianek, biały pieprz

Potrawka z żołądków w sosie chrzanowym – jak zrobić?

  1. Żołądki oczyścić, umyć i zagotować w wodzie (ok.60 minut).
  2. Po tym czasie odcedzić, i zalać rosołem. Gotować do miękkości. Odcedzić (nie wylewać rosołu!)
  3. Pieczarki, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, doprawić tymiankiem.
  4. Ugotowane i lekko przestudzone żołądki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do pieczarek, lekko przesmażyć.
  5. Dodać chrzan i musztardę, podsmażyć. Podlać rosołem, dusić przez ok.10 minut.
  6. Dodać śmietanę, wymieszać, zagotować i dusić przez 10 minut.
  7. Doprawić do smaku.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać potrawkę z żołądków gęsich w sosie chrzanowym z ziemniakami lub kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: potrawka z szynki wg Ewy
Następny przepis: Powidła śliwkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode