Potrawka meksykańska z kurczaka
Jest coś nieodparty w meksykańskiej kuchni, której podstawą są intensywne, pikantne smaki i różnorodność składników. Ta potrawka meksykańska z kurczaka z pewnością odzwierciedla te cechy, sprawiając, że jest to danie pełne charakteru. To znakiem rozpoznawczym jest ostre przyprawy i soczysty kurczak, który zawsze smakuje wyjątkowo. Doskonale sprawdza się na kolację w weekend, ale jest także wystarczająco prosty do przygotowania na szybki tygodniowy obiad. Posiada unikalny charakter, który na pewno przyciągnie miłośników pikantnych dań. Jest to prawdziwy pokaz talentów kuchni meksykańskiej.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
Potrawka „meksykańska” z kurczaka – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły.
Potrawka meksykańska z kurczakiem – dodatkowe informacje
Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki… Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy – do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać.