Potrawka meksykańska z kurczaka
Jest coś nieodparty w meksykańskiej kuchni, której podstawą są intensywne, pikantne smaki i różnorodność składników. Ta potrawka meksykańska z kurczaka z pewnością odzwierciedla te cechy, sprawiając, że jest to danie pełne charakteru. To znakiem rozpoznawczym jest ostre przyprawy i soczysty kurczak, który zawsze smakuje wyjątkowo. Doskonale sprawdza się na kolację w weekend, ale jest także wystarczająco prosty do przygotowania na szybki tygodniowy obiad. Posiada unikalny charakter, który na pewno przyciągnie miłośników pikantnych dań. Jest to prawdziwy pokaz talentów kuchni meksykańskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta pieprzu czarnego mielonego
Potrawka „meksykańska” z kurczaka – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły.
Potrawka meksykańska z kurczakiem – dodatkowe informacje
Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki… Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy – do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać.