Pomidory smażone.
Smażone pomidory to proste danie, które może wprowadzić kulinarny powiew świeżości do codziennych posiłków. To smakowite połączenie soczystych pomidorów, delikatnie przyrumienionych na patelni. Pomidory z patelni to sposób na wzbogacenie diety w cenne dla zdrowia składniki jak witamina C czy błonnik. Kurcząc się podczas smażenia, pomidory stają się wyjątkowo aromatyczne, a ich słodkawy smak doskonale kontrastuje z solą i ewentualnymi dodatkami. Smażone pomidory to nie tylko sposób na smaczną przystawkę, ale też pomysł na dodatek do mięs czy kanapek. Wystarczą tylko pomidory, odrobina oleju i przyprawy według uznania.
admin
Składniki:
- 4 pomidory, najlepiej lima
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- trochę oleju do smażenia
Pomidory smażone – jak zrobić?
- Pomidory przekroić na połowę tak, aby powstały łódeczki. Wydrążyć miąższ, oprószyć solą i pieprzem.
- Do środka pomidorów nałożyć ser żółty, trochę ugnieść, aby ser nie wypadł.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory serem na dole, obrócić i smażyć z drugiej strony kilka chwil.
- Usmażone pomidory posypać posiekaną natką pietruszki.
Pomidory smażone – dodatkowe informacje
Podajemy od razu gorące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)
Następny przepis: Pomidory z ryżem i mięsem