Pomidory smażone.

Pomidory smażone.

Smażone pomidory to proste danie, które może wprowadzić kulinarny powiew świeżości do codziennych posiłków. To smakowite połączenie soczystych pomidorów, delikatnie przyrumienionych na patelni. Pomidory z patelni to sposób na wzbogacenie diety w cenne dla zdrowia składniki jak witamina C czy błonnik. Kurcząc się podczas smażenia, pomidory stają się wyjątkowo aromatyczne, a ich słodkawy smak doskonale kontrastuje z solą i ewentualnymi dodatkami. Smażone pomidory to nie tylko sposób na smaczną przystawkę, ale też pomysł na dodatek do mięs czy kanapek. Wystarczą tylko pomidory, odrobina oleju i przyprawy według uznania.

Składniki:

  • 4 pomidory, najlepiej lima
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • trochę oleju do smażenia

Pomidory smażone – jak zrobić?

  1. Pomidory przekroić na połowę tak, aby powstały łódeczki. Wydrążyć miąższ, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Do środka pomidorów nałożyć ser żółty, trochę ugnieść, aby ser nie wypadł.
  3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory serem na dole, obrócić i smażyć z drugiej strony kilka chwil.
  4. Usmażone pomidory posypać posiekaną natką pietruszki.

Pomidory smażone – dodatkowe informacje

Podajemy od razu gorące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)
Następny przepis: Pomidory z ryżem i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode