Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką to orzeźwiająca potrawa, która wprost krzyczy „lato”! Świeże, soczyste pomidory pełne witamin, nadziewane kremowym, domowym twarożkiem, do którego dodajemy chrupiącą paprykę. Ta kombinacja smaków zachwyci każdego miłośnika kuchni roślinnej. Jest to idealne danie na ciepłe, letnie dni, które można podać jako przekąskę, przystawkę na letni grill, czy lekki lunch. Ponadto pomidory faszerowane twarożkiem z papryką to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Jego kolorowy wygląd przyciąga wzrok i dodaje uroku każdemu stołowi. Pomidory nadziewane twarożkiem to propozycja dla osób szukających prostych, a zarazem pysznych przepisów kuchni sezonowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 średnich pomidorów
- po 1/3 żółtej, czerwonej i zielonej papryki
- 3 łyżki twarożku śmietankowego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści zielonej sałaty
- kiełki buraka
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką – jak zrobić?
-
Z pomidorków ściąć czubki i wydrążyć miąższ ze środka, posolić i odwrócić, aby nie było w środku wody.
Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z twarożkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki nafaszerować twarożkiem z papryką.
Podawać na sałacie posypane kiełkami buraka.
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką – dodatkowe informacje
Można użyć również pomidorków żółtych lub pomarańczowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami
Następny przepis: Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem