Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami

Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami

Faszerowane pomidory to klasyczny i wszechstronny daniem kuchni śródziemnomorskiej. Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami. Kombinacja dojrzałych, soczystych pomidorów, pełnego smaku ryżu i aromatycznych pieczarek z pewnością zachwyci miłośników lekkiej, ale sycącej kuchni. To doskonałe danie na letni obiad lub kolację, które swoją prezencją i smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Starannie dobrane składniki zapewniają symfonię smaku, która z pewnością zasługuje na miejsce na twoim stole. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niebanalnym daniem. Warte próby, nawet dla początkujących kucharzy!

Składniki:

  • 2-3 duże pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 2-3 pieczarki
  • 1-2 paski papryki czerwonej i żółtej
  • ok. ½ szklanki ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
  • ok. 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku, trochę suszonej bazylii
  • olej do podsmażenia (u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią)

Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny curry. Cebulę, pieczarki, paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bazylią i startym serem. Trochę sera zostawić do posypania.

    Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Gotowym farszem napełniać wydrążone pomidory, posypać resztą sera.

    Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i poukładać gotowe pomidory. Pic w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-17 minut.

Sposób przygotowania:

Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami – dodatkowe informacje

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pomidorów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidorowy kuskus
Następny przepis: Pomidory do słoików, we własnym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode