Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami
Faszerowane pomidory to klasyczny i wszechstronny daniem kuchni śródziemnomorskiej. Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami. Kombinacja dojrzałych, soczystych pomidorów, pełnego smaku ryżu i aromatycznych pieczarek z pewnością zachwyci miłośników lekkiej, ale sycącej kuchni. To doskonałe danie na letni obiad lub kolację, które swoją prezencją i smakiem zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Starannie dobrane składniki zapewniają symfonię smaku, która z pewnością zasługuje na miejsce na twoim stole. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym niebanalnym daniem. Warte próby, nawet dla początkujących kucharzy!
admin
Składniki:
- 2-3 duże pomidory
- 1 mała cebulka
- 2-3 pieczarki
- 1-2 paski papryki czerwonej i żółtej
- ok. ½ szklanki ugotowanego ryżu (u mnie naturalny)
- ok. 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz do smaku, trochę suszonej bazylii
- olej do podsmażenia (u mnie smakowy Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią)
Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami – jak zrobić?
- Ryż ugotować w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny curry. Cebulę, pieczarki, paprykę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać z ugotowanym ryżem, bazylią i startym serem. Trochę sera zostawić do posypania.
Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć łyżeczką miąższ. Gotowym farszem napełniać wydrążone pomidory, posypać resztą sera.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i poukładać gotowe pomidory. Pic w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-17 minut.
Sposób przygotowania:
Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami – dodatkowe informacje
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorowy kuskus
Następny przepis: Pomidory do słoików, we własnym sosie