Placki ziemniaczane z mielonym mięsem

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż klasyczny comfort food? Dzisiejszy przepis na placki ziemniaczane z mielonym mięsem przeniesie Cię do dzieciństwa, a od pierwszego gryza zrozumiesz dlaczego. Niepowtarzalna kombinacja mięsa mielonego i ziemniaków stworzy danie, które jest nie tylko smaczne, ale również pożywne i sycące. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która sprawdzi się zarówno wśród najmłodszych jak i dorosłych miłośników szczerej, domowej kuchni. Przekonaj się sam, jak w prosty sposób przyrządzić to tradycyjne danie, które na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 5 duże ziemniaki (około 1,5 kg)
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała cebula
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem – jak zrobić?

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły.
  2. Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
  3. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem.
  4. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!!!

Porady – dodatkowe informacje

Placki ziemniaczane z mielonym mięsem możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą, kwaśną śmietaną, jak kto lubi 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Następny przepis: Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode