Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż klasyczny comfort food? Dzisiejszy przepis na placki ziemniaczane z mielonym mięsem przeniesie Cię do dzieciństwa, a od pierwszego gryza zrozumiesz dlaczego. Niepowtarzalna kombinacja mięsa mielonego i ziemniaków stworzy danie, które jest nie tylko smaczne, ale również pożywne i sycące. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która sprawdzi się zarówno wśród najmłodszych jak i dorosłych miłośników szczerej, domowej kuchni. Przekonaj się sam, jak w prosty sposób przyrządzić to tradycyjne danie, które na pewno przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 5 duże ziemniaki (około 1,5 kg)
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 4 jajka
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- 1 mała cebula
- majeranek
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem – jak zrobić?
- Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły.
- Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
- Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem.
- Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Smacznego!!!
Porady – dodatkowe informacje
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem możemy podać polane sosem lub podać z jogurtem, lub gęstą, kwaśną śmietaną, jak kto lubi 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Następny przepis: Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym