Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym to połączenie tradycyjnej kuchni z nutą zdrowego, zielonego dodatku. Wprost idealne dla miłośników domowych, rozpływających się w ustach placków, które noszą w sobie prawdziwie polski smak. Jędrne, chrupiące placki ziemniaczane w symbiozie z aksamitnym sosem szpinakowym zapewniają niezapomniane doznania kulinarne. Jest to doskonała propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym to dowód na to, że oswojenie szpinaku w swoim jadłospisie, może być nie tylko zdrowe, ale i niezwykle smaczne. Przekonaj się o tym sam i sprawdź ten przepis.

Składniki:

  • Placki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej
  • sól, pieprz
  • Sos:
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany tortowej 36% lub 30%
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatułowa

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym – jak zrobić?

  1. Sos:

    Rozmroź szpinak i dokładnie odsącz na sitku. W rondlu zagotuj śmietanę tortową, zmniejsz ogień i podgrzewaj, nie mieszając około 5 minut, aż zgęstnieje.

    Dodaj szpinak, gotuj 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.

    Ostudź, połącz z kwaśną śmietaną, przypraw do smaku solą, pieprzem roztartym czosnkiem i odrobiną gałki.

  2. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce, przełóż na sitko i dobrze odsącz. Dodaj zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę przypraw solą, pieprzem. Rozgrzej olej i smaż placki. Podawaj polane sosem szpinakowym.

Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym – dodatkowe informacje

Placki ziemniaczane możemy polać sosem szpinakowym podanym zarówno na ciepło jak i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Następny przepis: placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode