Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym

Zapraszam do odkrycia przepisu na placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym. Placki ziemniaczane to jedno z najulubieńszych i najbardziej uniwersalnych dań, które sprawdza się zarówno podczas codziennego obiadu jak i wyjątkowych okazji. Ten tradycyjny przepis posiada unikalny twist – podawany z sosem na bazie jogurtu naturalnego, równoważy smak placków i nadaje im niepowtarzalny, świeży akcent. To ciekawy i zdrowy sposób na urozmaicenie klasycznej receptury. Jest to danie, które zadowoli wszystkich miłośników ziemniaków, a przy tym stanowi świetne źródło białka.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • jajko
  • mąka (ilość zależna od jakości ziemniaków)
  • 2 – 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym – jak zrobić?

  1. Ziemniaki zetrzeć na średnich oczkach, odlać z nich wodę. Cebulę drobno posiekać. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko, jogurt naturalny i mąkę. Doprawić i smażyć na rumiano.

Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym – dodatkowe informacje

Placuszki można podać z podsmażonym boczkiem, cebulką lub na słodko z cukrem albo dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z cukinią
Następny przepis: Placki Ziemniaczane z Młodych Ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode