Placki Ziemniaczane z Młodych Ziemniaków

Placki Ziemniaczane z Młodych Ziemniaków

Biorąc pod uwagę popularność placków ziemniaczanych w kuchni polskiej, prezentujemy przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Te aromatyczne placki, zwane również plendze z ziemniaków, to doskonałe danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Wyróżniają się one niezwykle delikatnym smakiem młodych ziemniaków, który jest nieporównywalny do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dodatkowo ich chrupiąca skórka gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Są one łatwe i szybkie do przygotowania, a ich podstawowym składnikiem są nowe, młode ziemniaki, których sezon trwa obecnie. Przygotuj się na festiwal smaków z naszym przepisem na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.

Składniki:

  • około 1 kilograma świeżych ziemniaków
  • pół cebuli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem.
  2. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem.
  3. Wbić jajka do miski i dodać zetrzyte ziemniaki oraz cebulę.
  4. Wsypać sól i pieprz, następnie dodać mąkę.
  5. Dokładnie wymieszać składniki.
  6. Sprawdzić smak, nabierając na łyżkę trochę masy i sprawdzając czy jest wystarczająco słone.
  7. Jeżeli konieczne, dosolić wg gustu.
  8. Rozgrzać patelnię z olejem.
  9. Smażyć placki z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni.
  10. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  11. Ułożyć placki na talerzu i podawać z ulubionymi dodatkami.

Słowa kluczowe: plendze z ziemniaków, placki ziemniaczane z nowych ziemniaków, placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki Ziemniaczane z Młodych Ziemniaków – dodatkowe informacje

Placki najsmaczniejsze są posypane cukrem lub polane śmietaną i posypane cukrem, tak się jadało u mnie w domu.

Czasem dla urozmaicenia do placków ścieram marchewkę i cukinie, są mega smaczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym
Następny przepis: Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode