Placki ziemniaczane puszyste

Placki ziemniaczane puszyste

Kto nie lubi pulchnych, złociutkich placków ziemniaczanych? Idealnie smakuja na ciepło, prosto z patelni. Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów tradycyjnej polskiej kuchni. Placki są puszyste, a jednocześnie delikatnie chrupiące na zewnątrz. Co więcej, do ich przygotowania możemy użyć placków ziemniaczanych w proszku, co znacznie ułatwi nam cały proces. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zetrzeć ziemniaki samodzielnie. Te placki to prawdziwa uczta, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zapraszam do odkrycia sekretu ich przygotowania.

Składniki:

  • 1 kilogram obranych ziemniaków, najlepiej odmiany Denar lub Melody
  • czubata łyżka mąki pszennej, wymieszana z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia
  • 2 mniejsze cebule, posiekane drobno
  • 1 jajko
  • sól, pieprz mielony do smaku
  • kwaśna śmietana, dla chętnego do polania
  • olej rzepakowy, do smażenia

Placki ziemniaczane puszyste – jak zrobić?

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać mąkę, jajko, przyprawy i cebulę, wymieszać. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, gotowe przekładać na ręczniki papierowe.

Słowa kluczowe: pulchne placki ziemniaczane, placki ziemniaczane w proszku, puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Można je konsumować na wiele sposobów, u mnie uwielbiają ze śmietaną i cukrem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM
Następny przepis: Placki ziemniaczane z cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode