Placki ziemniaczane puszyste
Kto nie lubi pulchnych, złociutkich placków ziemniaczanych? Idealnie smakuja na ciepło, prosto z patelni. Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów tradycyjnej polskiej kuchni. Placki są puszyste, a jednocześnie delikatnie chrupiące na zewnątrz. Co więcej, do ich przygotowania możemy użyć placków ziemniaczanych w proszku, co znacznie ułatwi nam cały proces. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zetrzeć ziemniaki samodzielnie. Te placki to prawdziwa uczta, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zapraszam do odkrycia sekretu ich przygotowania.
admin
Składniki:
- 1 kilogram obranych ziemniaków, najlepiej odmiany Denar lub Melody
- czubata łyżka mąki pszennej, wymieszana z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia
- 2 mniejsze cebule, posiekane drobno
- 1 jajko
- sól, pieprz mielony do smaku
- kwaśna śmietana, dla chętnego do polania
- olej rzepakowy, do smażenia
Placki ziemniaczane puszyste – jak zrobić?
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać mąkę, jajko, przyprawy i cebulę, wymieszać. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, gotowe przekładać na ręczniki papierowe.
Słowa kluczowe: pulchne placki ziemniaczane, placki ziemniaczane w proszku, puszyste placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Można je konsumować na wiele sposobów, u mnie uwielbiają ze śmietaną i cukrem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM
Następny przepis: Placki ziemniaczane z cukinią