PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM

PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM

Kulinaria to sztuka, która otwiera drzwi do różnych kultur. Dzisiaj zapraszamy do odkrycia smaków Węgier. W tym przepisie połączymy dwa klasyczne składniki węgierskiej kuchni: placki ziemniaczane i sos gulaszowy. Delikatne, chrupiące placki ziemniaczane, serwowane z aromatycznym sosem gulaszowym, to przysmak, który z pewnością zaspokoi apetyt każdego smakosza. To niezwykłe połączenie smaków i tekstur tworzy danie, które jest nie tylko sycące, ale także pełne smaku. Poczuj atmosferę węgierskich knajpek bez wychodzenia z domu, przygotowując te wyjątkowe placki ziemniaczane po węgiersku. Miłego gotowania!

Składniki:

  • Gulasz:
  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 3 papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Placki ziemniaczane
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Placki ziemniaczane po węgiersku w sosie gulaszowym – jak zrobić?

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
  3. Na patelni, podsmażyć czosnek, cebulkę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Przesmażyć chwilę warzywa i przełożyć do mięsa. Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Ja osobiście doprawiam gulasz na ostro dodając więcej papryki.
  4. Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę, aby się nie rozgotowała. Zagęścić sos mąką bądź śmietaną.
  5. PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor. Dobrze by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając gulasz do środka i polewając nim wierzch złożonego placka.

Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych.

PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM – dodatkowe informacje

Do placków ziemniaczanych można dodać odrobinę startego sera żółtego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler
Następny przepis: Placki ziemniaczane puszyste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode