Pizza z ulubionymi dodatkami
Dla wielu z nas pizza to synonim słodkiego lenistwa, weekendowego odpoczynku lub idealnej potrawy na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza z ulubionymi dodatkami, której przepis znajdziecie poniżej, to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie domową, samodzielnie przygotowaną wersję tego popularnego dania. Wykorzystanie składników według własnych upodobań daje nieograniczone możliwości smakowe. W naszej propozycji stawiamy na klasykę, lecz możecie dowolnie modyfikować składniki. Przepisy Joli na pizzę zawsze są proste, przystępne i co najważniejsze – smaczne. Sprawdźcie, jak łatwo jest zrobić domową pizzę z ulubionymi dodatkami.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 15 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- Plaska łyżeczka cukru
- Pół szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżki oleju
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Łyżeczka oregano
- Sos:
- – 300 ml przecieru pomidorowego
- – 1 ząbek czosnku
- – 1 łyżeczka oregano
- – 1 łyżeczka bazylii
- Dodatkowo
- 100 g sera mozzarella (białe kulki)
- 150 g sera gouda lub mozzarella (twardego w kawałku)
- Dodatki (przykładowe)
- Kilka pieczarek
- Kilka plasterków szynki lub salami
- Papryka czerwona świeża
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
Pizza z ulubionymi dodatkami – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. ( nie dużo, ciasto ładnie się wyrabia, ma odchodzić od ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Przecier pomidorowy wlewamy na patelnię i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Mieszając dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
- Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy, wałkujemy, podrzucamy na drugą stronę. Formujemy okrągły placek. ( Wielkość dostosować do piekarnika, lub formy jaką posiadamy. U mnie średnica pizzy wyniosła 34cm- przed zagięciem brzegów.) Na ciasto nakładamy sos, na całej powierzchni placka. Następnie podwijamy pizzę do środka, tworząc grubsze brzegi, i je też chlapiemy trochę sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pomidorowym sosie, dokładamy równomiernie pozostałe składniki, według uznania. Na koniec posypujemy pizzę startym serem i oregano.
Sposób przygotowania:
Pizza z ulubionymi dodatkami – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. ( nie dużo, ciasto ładnie się wyrabia, ma odchodzić od ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Przecier pomidorowy wlewamy na patelnię i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Mieszając dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
- Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy, wałkujemy, podrzucamy na drugą stronę. Formujemy okrągły placek. ( Wielkość dostosować do piekarnika, lub formy jaką posiadamy. U mnie średnica pizzy wyniosła 34cm- przed zagięciem brzegów.) Na ciasto nakładamy sos, na całej powierzchni placka. Następnie podwijamy pizzę do środka, tworząc grubsze brzegi, i je też chlapiemy trochę sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pomidorowym sosie, dokładamy równomiernie pozostałe składniki, według uznania. Na koniec posypujemy pizzę startym serem i oregano.
- Pizzę piec w piekarniku od 20 do 35 minut. Tak aby ciasto się zrumieniło, ale nie przypaliło. Można to zrobić w foremce na pizzę, lub bezpośrednio na kratce piekarnika podkładając papier do pieczenia.
Pizza z ulubionymi dodatkami – dodatkowe informacje
Można użyć dowolnych składników, dodatków na pizzę, według uznania. Ciasto na pizzę lubi być rozciągane, podrzucane, dzięki temu jest napowietrzone, puszyste i elastyczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ
Następny przepis: Pizza ze szpinakiem