Pierożki kebabowe
Jeśli jesteś fanem kuchni wschodniej i tradycyjnych polskich dań, ten przepis to połączenie obu światów – pierożki kebabowe. Uniwersalna propozycja na lunch albo kolację, która zachwyci prostotą przepisu i niesamowitym, intensywnym smakiem. Ta niecodzienna wersja pierogów to połączenie charakteryzującego się wyrazistym smakiem kebabu i klasycznych pierogów, której nie sposób odmówić. To danie to wyjątkowe zderzenie kształtu i smaku, które z pewnością przekonają nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kreatywność tego przepisu, sprawia, że pierożki kebabowe stanowią idealną propozycję na rodzinną sałatkę.
admin
Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 kostka drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżka oregano
- 1 jajo
- 1 kg piersi z kurczaka
- 80 dkg pieczarek
- 3 papryki kolorowe
- 1 duży por
- 2 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 dkg sera żółtego
- 1 przyprawa do gyrosu
- sól
- pieprz
Pierożki kebabowe – jak zrobić?
- 2. Zaczyn: 1 szklanka ciepłego mleka, jedna kostka drożdży, cukier i mąka – wszystko to wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, żeby urosło przez około 20 minut w zależności od temperatury w pokoju.
- 3. Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto: dodajemy do niego oregano, 1/3 kostki masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki, aby ciasto przestało nam się przyklejać od palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pierożki kebabowe – dodatkowe informacje
Dla urozmaicenia smaku można je podać z dowolnym sosem w zależności od gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierożki Gyros
Następny przepis: Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie