Pierożki kebabowe

Pierożki kebabowe

Jeśli jesteś fanem kuchni wschodniej i tradycyjnych polskich dań, ten przepis to połączenie obu światów – pierożki kebabowe. Uniwersalna propozycja na lunch albo kolację, która zachwyci prostotą przepisu i niesamowitym, intensywnym smakiem. Ta niecodzienna wersja pierogów to połączenie charakteryzującego się wyrazistym smakiem kebabu i klasycznych pierogów, której nie sposób odmówić. To danie to wyjątkowe zderzenie kształtu i smaku, które z pewnością przekonają nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kreatywność tego przepisu, sprawia, że pierożki kebabowe stanowią idealną propozycję na rodzinną sałatkę.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kostka drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka oregano
  • 1 jajo
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 80 dkg pieczarek
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 przyprawa do gyrosu
  • sól
  • pieprz

Pierożki kebabowe – jak zrobić?

  1. 2. Zaczyn: 1 szklanka ciepłego mleka, jedna kostka drożdży, cukier i mąka – wszystko to wymieszać ręką. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, żeby urosło przez około 20 minut w zależności od temperatury w pokoju.
  2. 3. Po wyrośnięciu zaczynu robimy ciasto: dodajemy do niego oregano, 1/3 kostki masła oraz 1 jajo. Wszystko mieszamy ugniatając i w tym samym czasie dodając mąki, aby ciasto przestało nam się przyklejać od palców. Ciasto kładziemy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pierożki kebabowe – dodatkowe informacje

Dla urozmaicenia smaku można je podać z dowolnym sosem w zależności od gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierożki Gyros
Następny przepis: Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode