Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie

Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie

Pielmieni to tradycyjne rosyjskie pierożki, znane i lubiane również na Ukrainie. Są one gęsto związane z kuchnią wschodnioeuropejską, stanowiąc jeden z jej najbardziej charakterystycznych składników. Ten przepis na pielmieni z mięsem mielonym jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy kochają smaki prosto z Rosji i Ukrainy. Starannie dobrany farsz sprawia, że pierożki są soczyste i pełne smaku. Wypróbuj ten sprawdzony przepis na pielmieni – pierożki, które po prostu rozpływają się w ustach, i przenieś się w kulinarną podróż do serca wschodniej Europy!

Składniki:

  • FARSZ:
  • -500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub według preferencji
  • -1 jajko
  • -garść natki pietruszki
  • -płaska łyżeczka pieprzu i soli
  • -2 łyżki mleka
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 mała cebula
  • CIASTO:
  • -80 dag mąki
  • -1 jajko
  • -łyżeczka soli
  • -480 ml wrzącej wody
  • BULION:
  • -2x kostki rosołowe
  • -ok. 4 l wody
  • -2 łyżeczki soli
  • DO OKRASZENIA:
  • -1/2 kostki masła

Pierożki z mięsem mielonym – pierożki rosyjskie

Sposób przygotowania:

  1. gotowe ciasto 1.
    CIASTO
    Przesiej mąkę na stolnicę, wbij jajko, dodaj łyżeczkę soli i zalej wrzącą wodą. Mieszaj łyżką, uważając, żebyś się nie poparzyć. Po chwili wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić do rąk. Odstaw na około 10 minut, aby odparowało.
  2. farsz 2.
    FARSZ
    Mięso mielone umieść w misce, dodaj 1 jajko, sól, pieprz i 2 łyżki mleka. Przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane cebule i natkę pietruszki również dodaj do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy.
  3. testeerka 3.
    Gotowe ciasto podziel na 3 części. Weź jedną część i rozwałkuj je jak na makaron. Wytnij krążki za pomocą większego kieliszka lub małej foremki do ciastek. Na każdy krążek nałóż małą łyżeczkę farszu, a następnie zlep brzegi, tworząc małe pierożki w kształcie półksiężyców. Gotowe pierożki wrzuć do gotującego się bulionu i gotuj przez 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Powtarzaj, aż wykorzystasz cały farsz i ciasto. Po wyjęciu z wody przekładaj do miski i delikatnie wymieszaj z masełkiem.

Pierożki z mięsem mielonym – Pielmieni rosyjskie – dodatkowe informacje

– Następnego dnia pielmieni można wrzucić na chwilę do gorącego bulionu lub podgrzać na patelni.
– Z orginalnego przepisu podaje się do nich pieprz zmieszany z octem.
– Można podawać bez dodatków lub według swojego uznania


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierożki kebabowe
Następny przepis: Pierś faszerowana serem i porem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode