Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim

Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim

Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Wyjątkowość tego przepisu polega na użyciu ciasta francuskiego, które jest chrupiące, delikatne i aromatyczne. Wypełnienie pierogów soczystym kurczakiem sprawia, że są one równie sycące, co tradycyjne pierogi, ale jednocześnie niezwykle wykwintne. To idealna propozycja na wyjątkowe okazje, chociaż nie wymaga znacznych umiejętności kulinarnych. Prezentowany przepis na pieróg z kurczakiem w cieście francuskim jest prosty, szybki i łatwy do przygotowania, a efektywne połączenie składników zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ciasto francuskie
  • 200 g pieczarek
  • ½ cebuli
  • olej do smażenie
  • 40 g starego sera
  • żółtko
  • mleko
  • Sól, pieprz, oregano, chili – według uznania

Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim – jak zrobić?

 

  1. 1.
    Przygotowanie:

    1. Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przyprawić ulubionymi przyprawami, pokroić w większe kawałki i usmażyć na patelni. Podsmażone mięso przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    2. Pieczarki pokroić i razem z cebulą podsmażyć na patelni.
    3. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie części. Na środku każdej z części położyć pierś z kurczaka, na nich pieczarki i posypać startym serem. Boki ciasta pociąć nożem w paski (grubość ok. 2 cm). Na przemian zawijać paski, a końce delikatnie zlepić. Całość posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.
    4. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim – dodatkowe informacje

Danie można polać ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany czarną porzeczką
Następny przepis: Pierogi ala pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode