Pierogi ala pizza

Pierogi ala pizza

Poddaj się kulinarnemu eksperymentowi i odkryj unikalne połączenie polskich pierogów z włoskim smakiem pizzy. Zarówno miłośnicy tradycyjnej kuchni, jak i ci szukający nietypowych smaków, na pewno docenią ten oryginalny przepis. Pierogi ala pizza to wyjątkowe danie, które zapewni Ci niezapomniane kulinarme doświadczenia. Będą one pełne aromatów i smaków zarówno pizzy, jak i naszych rodzimych pierogów. To idealna propozycja na wyjątkowy obiad czy kolację, która zaskoczy nie tylko Ciebie, ale też Twoich bliskich. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz. Czas na pierogi o smaku pizzy!

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
  • dwie łyżeczki oleju Kujawskiego pomidory czosnek i bazylia
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • jedna płaska łyżeczka cukru
  • Farsz
  • pieczarki 5 sztuk
  • papryka zielona 1 sztuka
  • oliwki zielone i ciemne 15 sztuk
  • ser 30 dag
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek w młynku
  • sos salsa

Pierogi ala pizza – jak zrobić?

  1. Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej Kujawski – całość starannie mieszałam przez 5 minut. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto drożdżowe jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę. Chciałam szybciej zrobić więc ciasto podzieliłam na dwie części, uformowałam kulki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i miseczką wycinałam kółka. Na każde kółko wyciskałam na środek sos salsa posypałam bazylią, oregano, czosnkiem z młynka. Pokroiłam pieczarki drobno, paprykę zieloną i ser oraz oliwki zielone i ciemne położyłam na każde kółko i składałam na połowę przyciskając końce widelcem. Poszły do pieca na 15 minut, piekłam w 180 stopniach. Wyszły bardzo delikatne ciasto z olejem Kujawskim nabrało wyrazistości i smaku. Wyszło mi 18 pierogów.

Pierogi ala pizza – dodatkowe informacje

Pierogi można rozmąconym żółtkiem posmarować na wierzchu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim
Następny przepis: Pierogi drożdżowe z czterema farszami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode