Piernikowe misie z marmoladą

Piernikowe misie z marmoladą

Ciesz się radosnym okresem świątecznym ze słodkimi piernikowymi misiami z marmoladą. Te urokliwe wypieki to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Głębokie aromaty ciemnego miodu, przypraw korzennych, kardamonu i goździków łączą się tu ze słodyczą domowej marmolady, tworząc we wspaniałym stylu magię świąt. Prezentują się niezwykle uroczo, a ich smak jest nieodparcie wciągający. Piernikowe misie z marmoladą to prawdziwa ambrosja dla miłośników świątecznych wypieków. Ich przygotowanie to również doskonała okazja do kreatywnego spędzenia czasu z najmłodszymi członkami rodziny. Ciepło domowego ogniska, zapach świąt i smak dzieciństwa – to wszystko zawarte jest w tych malutkich piernikowych stworzeniach.

Składniki:

  • 240 g miodu
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • 6 łyżek powideł (lub dowolnej marmolady)
  • roztopiona czekolada gorzka, mleczna, biała, lukier do dekoracji, kolorowe pisaki

Piernikowe misie z marmoladą – jak zrobić?

  1. 1.
    Do garnuszka z grubym dnem wkładamy miód i masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gdy całość się połączy, garnuszek zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia.
  2. 2.
    Mąkę razem z sodą, przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Do miski z suchymi składnikami wbijamy jajka i dolewamy mieszankę miodową (może być lekko ciepła). Całość miksujemy do połączenia składników.
  3. 3.
    Formę z misiami smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 wysokości. Następnie na środek każdego misia kładziemy płaską łyżeczkę marmolady/powideł. Następnie marmoladę przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości foremki. Jeśli zostanie wam ciasta nie dopełniajcie do maksymalnej wysokości foremki, ponieważ misie bardzo urosną! Pozostałe ciasto możecie przełożyć do foremek silikonowych i upiec dodatkowe 2 misie/muffinki.
  4. 4.
    Misie pieczemy w temperaturze 170ºC przez 20 – 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika, a misie studzimy w formie.

Piernikowe misie z marmoladą – dodatkowe informacje

Wystudzone misie dekorujemy czekoladą lub kolorowymi pisakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernikowe kwiatki
Następny przepis: Piernikowe serce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode