Piernikowe misie z marmoladą
Ciesz się radosnym okresem świątecznym ze słodkimi piernikowymi misiami z marmoladą. Te urokliwe wypieki to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia. Głębokie aromaty ciemnego miodu, przypraw korzennych, kardamonu i goździków łączą się tu ze słodyczą domowej marmolady, tworząc we wspaniałym stylu magię świąt. Prezentują się niezwykle uroczo, a ich smak jest nieodparcie wciągający. Piernikowe misie z marmoladą to prawdziwa ambrosja dla miłośników świątecznych wypieków. Ich przygotowanie to również doskonała okazja do kreatywnego spędzenia czasu z najmłodszymi członkami rodziny. Ciepło domowego ogniska, zapach świąt i smak dzieciństwa – to wszystko zawarte jest w tych malutkich piernikowych stworzeniach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 240 g miodu
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodatkowo:
- 6 łyżek powideł (lub dowolnej marmolady)
- roztopiona czekolada gorzka, mleczna, biała, lukier do dekoracji, kolorowe pisaki
Piernikowe misie z marmoladą – jak zrobić?
-
1.
Do garnuszka z grubym dnem wkładamy miód i masło. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do rozpuszczenia się składników. Gdy całość się połączy, garnuszek zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do wystudzenia. -
2.
Mąkę razem z sodą, przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Do miski z suchymi składnikami wbijamy jajka i dolewamy mieszankę miodową (może być lekko ciepła). Całość miksujemy do połączenia składników. -
3.
Formę z misiami smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manna. Każdą foremkę napełniamy do 1/3 wysokości. Następnie na środek każdego misia kładziemy płaską łyżeczkę marmolady/powideł. Następnie marmoladę przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości foremki. Jeśli zostanie wam ciasta nie dopełniajcie do maksymalnej wysokości foremki, ponieważ misie bardzo urosną! Pozostałe ciasto możecie przełożyć do foremek silikonowych i upiec dodatkowe 2 misie/muffinki. -
4.
Misie pieczemy w temperaturze 170ºC przez 20 – 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika, a misie studzimy w formie.
Piernikowe misie z marmoladą – dodatkowe informacje
Wystudzone misie dekorujemy czekoladą lub kolorowymi pisakami.