Piernikowe kwiatki

Piernikowe kwiatki

Piernik Kwiatek jest niesamowitym przepisem na deser, który na pewno zachwyci wszystkich. Ta wersja piernika to kwintesencja świąt Bożego Narodzenia i sprawdza się doskonale jako domowy prezent. Piernikowe kwiatki, jak sama nazwa wskazuje, mają forma małych kwiatków, które są nie tylko smaczne, ale także estetycznie prezentują się na stole. Uroku dodają im lukrowane detale, które dopełniają kompozycję smakową. Wykorzystanie tradycyjnego piernika daje sporo możliwości aranżacyjno-smakowych. Ten unikalny przepis to połączenie tradycji i kreatywności, które zaskoczy niejednego smakosza.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 100 gram skórki pomarańczowej
  • Lukier:
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo: blacha wyłożona papierem do pieczenia, 1 jajko rozkłócone do smarowania.

Piernikowe kwiatki – jak zrobić?

  1. Piernikowe kwiatki
    Przygotuj blachę i składniki. 2 łyżki cukru rozetrzyj z drożdżami i mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Zaczyn dodaj do pozostałych składników i zagnieć ciasto.
  2. Piernikowe kwiatki
    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez 10 min.
  3. Piernikowe kwiatki
    Z cukru i soku utrzyj gładki lukier. Ciastka ozdób według upodobania.

Piernikowe kwiatki – dodatkowe informacje

Jeśli nie masz foremki, ciastka wykrój szklanką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIERNIKOWA KRAJANKA
Następny przepis: Piernikowe misie z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode