Piernikowe serce

Piernikowe serce

Piernikowe serce to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnych pierników odpustowych. Dzięki unikalnemu kształtowi i przaśnemu smaku, są idealnym prezentem dla najbliższych. Poza typowym korzennym aromatem piernika, ten przepis oferuje nutę domowej miłości i ciepła. Co ważne, przygotowanie tych słodkości nie jest zbyt skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością będzie zaskakujący. Piernikowe serce to przepyszne upominki, które możemy przygotować samodzielnie – stworzone zarówno z myślą o bliskich, jak i dla własnej, słodkiej przyjemności.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag prawdziwego miodu
  • ¼ kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 0,5 opakowania przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Lukier do dekoracji (robiony lub kupny)
  • Czekolada mleczna do dekoracji

Piernikowe serce – jak zrobić?

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder, margarynę miód oraz jajko.
  2. Zagniatamy ciasto.
  3. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 -1 cm. Z ciasta wycinamy serca w różnych rozmiarach. Możemy do tego celu użyć gotowych foremek lub przygotować sobie szablony. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C.
  4. Po upieczeniu piernikowe serca studzimy.
  5. Ostudzone dowolnie dekorujemy. Można napisać na nich np. imię ukochanej osoby. Napis wykonany jest z rozpuszczonej czekolady, a pozostałe ozdoby z lukru.

Piernikowe serce – dodatkowe informacje

Idealne także na inne okazje: np dzień Matki:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piernikowe misie z marmoladą
Następny przepis: Piernikowy sos do ryby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode