PIERNICZKI Z WITRAŻAMI

PIERNICZKI Z WITRAŻAMI

Pierniczki z witrażami to nie tylko wyjątkowo gustowna, ale i efektowna wersja tradycyjnych świątecznych ciasteczek. Pięknie prezentują się na stole, błyszczą i mienią się okrągłorocznymi barwami, przypominając właśnie małe, jadalne witraże. Przygotowując je, można wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarne, ale także artystyczne. Piękno tych pierniczków tkwi nie tylko w ich smaku, ale przede wszystkim w wyglądzie, który zachwyca gości i wprowadza w świąteczny nastrój. Taki drobny dodatek sprawi, że nasze świąteczne przygotowania nabiorą jeszcze większego blasku.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1-2 jajka
  • 1 paczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • landrynki owocowe (mała paczuszka)

Pierniczki z witrażami – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki razem zagnieść w jedną całość. Uformować na kształt kuli, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i foremkami wycinać różne wzory pierniczków. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 175 st-180 st ok. 10 minut. Żeby powstały witraże w pierniczkach należy paczkę landrynek (nie wyciągać z opakowania) rozbić tłuczkiem. Kawałki cukierków wsypać w otwory ciasteczek ułożonych wcześniej na blaszce do pieczenia.

PIERNICZKI Z WITRAŻAMI – dodatkowe informacje

Moja rada: Pierniczki z witrażami najlepiej upiec dwa tygodnie przed świętami, wtedy zrobią się miękkie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, słoiku lub puszce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)
Następny przepis: Piernik Adwentowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode