PIERNICZKI Z WITRAŻAMI
Pierniczki z witrażami to nie tylko wyjątkowo gustowna, ale i efektowna wersja tradycyjnych świątecznych ciasteczek. Pięknie prezentują się na stole, błyszczą i mienią się okrągłorocznymi barwami, przypominając właśnie małe, jadalne witraże. Przygotowując je, można wykazać się nie tylko umiejętnościami kulinarne, ale także artystyczne. Piękno tych pierniczków tkwi nie tylko w ich smaku, ale przede wszystkim w wyglądzie, który zachwyca gości i wprowadza w świąteczny nastrój. Taki drobny dodatek sprawi, że nasze świąteczne przygotowania nabiorą jeszcze większego blasku.
admin
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka miodu
- 3/4 kostki margaryny
- 1-2 jajka
- 1 paczka przyprawy korzennej
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatki:
- landrynki owocowe (mała paczuszka)
Pierniczki z witrażami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki razem zagnieść w jedną całość. Uformować na kształt kuli, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i foremkami wycinać różne wzory pierniczków. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 175 st-180 st ok. 10 minut. Żeby powstały witraże w pierniczkach należy paczkę landrynek (nie wyciągać z opakowania) rozbić tłuczkiem. Kawałki cukierków wsypać w otwory ciasteczek ułożonych wcześniej na blaszce do pieczenia.
PIERNICZKI Z WITRAŻAMI – dodatkowe informacje
Moja rada: Pierniczki z witrażami najlepiej upiec dwa tygodnie przed świętami, wtedy zrobią się miękkie. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, słoiku lub puszce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)
Następny przepis: Piernik Adwentowy