Piernik Adwentowy

Piernik Adwentowy

Zbliżają się święta, a tym samym pora na aromatyczne wypieki, które dodadzą domowemu ciepłu jeszcze więcej magii. Jednym z nich jest piernik adwentowy, tradycyjne ciasto, którego smak wywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Starannie dobrane przyprawy sprawiają, że piernik jest nie tylko smaczny, ale także pachnący, a jego zapach unosi się po całym domu. Pierniki adwentowe to doskonały pomysł na rodzinną tradycję – możemy je piec razem, budując więzi i wspomnienia. Ta wersja piernika adwentowego to idealna propozycja na zimowe wieczory dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe, tradycyjne smaki.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa korzenna piernikowa
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka

Piernik adwentowy – jak zrobić?

  1. 1.

    Olej łączymy z cukrem i sodą (powinna się rozpuścić), ewentualnie dodajemy trochę mleka. Wsypujemy mąkę i przyprawę korzenną. Mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.

  2. 2.

    Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około godziny

Piernik Adwentowy – dodatkowe informacje

Zamiast oleju można dodać roztopione masło (100g)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIERNICZKI Z WITRAŻAMI
Następny przepis: Piernik bezglutenowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode