Piernik Adwentowy
Zbliżają się święta, a tym samym pora na aromatyczne wypieki, które dodadzą domowemu ciepłu jeszcze więcej magii. Jednym z nich jest piernik adwentowy, tradycyjne ciasto, którego smak wywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Starannie dobrane przyprawy sprawiają, że piernik jest nie tylko smaczny, ale także pachnący, a jego zapach unosi się po całym domu. Pierniki adwentowe to doskonały pomysł na rodzinną tradycję – możemy je piec razem, budując więzi i wspomnienia. Ta wersja piernika adwentowego to idealna propozycja na zimowe wieczory dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe, tradycyjne smaki.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa korzenna piernikowa
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
Piernik adwentowy – jak zrobić?
-
1.
Olej łączymy z cukrem i sodą (powinna się rozpuścić), ewentualnie dodajemy trochę mleka. Wsypujemy mąkę i przyprawę korzenną. Mieszamy i stopniowo wlewamy pozostałe mleko.
-
2.
Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy około godziny
Piernik Adwentowy – dodatkowe informacje
Zamiast oleju można dodać roztopione masło (100g)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIERNICZKI Z WITRAŻAMI
Następny przepis: Piernik bezglutenowy