Pieczony udziec z indyka
Pieczony udziec z indyka jest smakowitym daniem, które zagościło na wielu stołach podczas świątecznych obiadów. Ten luksusowy posiłek jest znany ze swojego soczystego smaku i aksamitnej tekstury. Udziec z indyka, choć prosty do przyrządzenia, wymaga dokładności, aby osiągnąć doskonały rezultat. Właściwe pieczenie jest kluczem do sukcesu tego dania, a jego bogactwo smaków jest wynikiem starannego doboru składników oraz odpowiedniego przygotowania i pieczenia. Ta wykwintna potrawa z pewnością zachwyci wszystkich gości i stanie się główną atrakcją na każdym świątecznym stole.
admin
Składniki:
- – Mięso z indyka (preferowane z kością i skórą)
- – 1 łyżka soli
- – 2 łyżki papryki słodkiej
- – czosnek (4-5 ząbków)
- – garść majeranku
Pieczony udziec z indyka – jak zrobić?
- Udziec dobrze nasolić, następnie natrzeć czosnkiem oraz obsypać dość obficie papryką słodką i majerankiem. Tak przygotowany udziec włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (nie za wiele ok. pół szklanki) i związać rękaw. Indyka wsadzamy do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 ºC i pieczemy kolejną godzinę.
Pieczony udziec z indyka – dodatkowe informacje
Często podaję tak przygotowanego indyka jako sztukę mięsa do obiadu, lub jak na zdjęciu do kanapek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych
Następny przepis: Pieczywo chrupkie