Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych
Składniki:
- Pieczeń:
- udziec barani z kością: 2 – 2,5 kg
- przyprawy: kurkuma, czerwona słodka papryka, pieprz, sól, 2 łodygi rozmarynu, 2-3 laski cynamonu
- 5 – 6 główek czosnku
- czerwona cebula: 2 sztuki
- maksymalnie pół szklanki wody
- Kuleczki jaglane (wyjdzie ok. 10 sztuk):
- kasza jaglana: 2-3 szklanki
- płatki owsiane: 1 szklanka
- zielenina: miks sałatek (np. rukola, botwinka)
- czosnek: 2-3 ząbki
- pieprz, sól
- ewentualnie 1 jajko
- Dodatkowo będziemy potrzebować oleju/oliwy z oliwek oraz kubeczka jogurtu naturalnego oraz jeden brokuł
Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych – jak zrobić?
- Pieczeń:
- Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy tak, aby w powstałe dziurki włożyć obrany czosnek oraz rozmaryn wlożony uprzednio w laskę cynamonu. Oczywiście cynamon i rozmaryn trzeba pociąć na krótsze części. Czosnek wkładamy w mięso osobno, rozmaryn w cynamonie osobno.
- Mięso delikatnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w słodkiej papryce i kurkumie.
- W naczyniu do pieczenia lub na blasze z piekarnika rozprowadzić olej, ułożyć pieczeń i dać ociupinkę wody.
- Obie cebule pokroić na cztery cześci i ułożyć obok mięsa.
- Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.
- Piec 60 – 70 minut.
- Wyjąć pieczeń, odczekać ok. 40 minut, po to, aby tłuszcz został w środku mięsa.
- Mięso kroimy w plastry, umiejętnie odkrawając je od kości. Powinno być różowe, delikatne i soczyste.
- Kuleczki jaglane:
- Ugotować kaszę jaglaną na sypko z ociupinką soli. Ostudzić.
- Zmiksować płatki owsiane na drobny pyłek.
- Zmiksować zielenienę z czosnkiem.
- Zmieszać kaszę jaglaną, zieleninę i pył z płatków owsianych i uformować kuleczki. Jeśli składniki będą się słabo lepić, dodać jajko.
- Smażyć na patelni do zarumienienia.
- Skroić brokuł na drobne „drzewka” i dorzucić na patelnię, do kuleczek.
- Brokuł smażymy, aby stał się tylko trochę miękki – dzięki temu zostanie chrupiący i zdrowy.
Porady – dodatkowe informacje
1. Bardzo zdrową kaszę jaglaną gotujemy na sypko w taki sposób: kaszę wsypać do garnka i prażyć, aż puści miły zapach. Przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i z powrotem umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem – wody powinno byc dwa razy tyle, co kaszy. Nie przesadzać z solą – jaglana przejmuje smaki dodanych przypraw.
Kaszę można ugotować wcześniej – do trzech dni spokojnie może stać w lodówce i służyć jako baza do kotlecików, ale również deserów, jogurtów etc..
Kaszy nie mieszkamy w trakcjie gotowania. Kasza „zasysa” wodę i puchnie. Kiedy woda zniknie z powierzchni, czekamy jeszcze maksymalnie minutę i zestawiamy garnek z ognia. Czas gotowania kaszy: ok. 15 minut.
2. Podając pieczeń nie zapomnijmy o gęstym jogurcie naturalnym, który kładziemy na talerzu obok mięsa – przełamie smak lub go złagodzi. Jogurt zmiesza się z tłuszczem z mięsa i stworzy łagodny sos na talerzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony szczupak z warzywami
Następny przepis: Pieczony udziec z indyka