Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych

Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych

Ciesz się niezwykle aromatycznym daniem, które wprawi Cię w zachwyt: Pieczony udziec barani z cynamonem w towarzystwie kuleczek jaglanych. Ten przepis daje możliwość zaskoczenia swoich gości niebanalną potrawą, która jednocześnie jest sycąca i zdrowa. Przyprawy i udziec barani, pieczony w rękawie, łączą się w idealną całość, pozostawiając niezapomniany smak. Kuleczki jaglane to wyjątkowy dodatek, który doda oryginalności każdej specjalnej okazji. Smak baraniny to prawdziwe rozkosze dla fanów mięsa, a cynamon dodaje mu wyjątkowej głębi. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą odkryć nowe smaki i nie boją się eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • Pieczeń:
    • udziec barani z kością: 2 – 2,5 kg
    • przyprawy: kurkuma, czerwona słodka papryka, pieprz, sól, 2 łodygi rozmarynu, 2-3 laski cynamonu
    • 5 – 6 główek czosnku
    • czerwona cebula: 2 sztuki
    • maksymalnie pół szklanki wody
  • Kuleczki jaglane (wyjdzie ok. 10 sztuk):
    • kasza jaglana: 2-3 szklanki
    • płatki owsiane: 1 szklanka
    • zielenina: miks sałatek (np. rukola, botwinka)
    • czosnek: 2-3 ząbki
    • pieprz, sól
    • ewentualnie 1 jajko
  • Dodatkowo będziemy potrzebować oleju/oliwy z oliwek oraz kubeczka jogurtu naturalnego oraz jeden brokuł

Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych – jak zrobić?

  1. Pieczeń:
    1. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy tak, aby w powstałe dziurki włożyć obrany czosnek oraz rozmaryn wlożony uprzednio w laskę cynamonu. Oczywiście cynamon i rozmaryn trzeba pociąć na krótsze części. Czosnek wkładamy w mięso osobno, rozmaryn w cynamonie osobno.
    2. Mięso delikatnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w słodkiej papryce i kurkumie.
    3. W naczyniu do pieczenia lub na blasze z piekarnika rozprowadzić olej, ułożyć pieczeń i dać ociupinkę wody.
    4. Obie cebule pokroić na cztery cześci i ułożyć obok mięsa.
    5. Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.
    6. Piec 60 – 70 minut.
    7. Wyjąć pieczeń, odczekać ok. 40 minut, po to, aby tłuszcz został w środku mięsa.
    8. Mięso kroimy w plastry, umiejętnie odkrawając je od kości. Powinno być różowe, delikatne i soczyste.
  2. Kuleczki jaglane:
    1. Ugotować kaszę jaglaną na sypko z ociupinką soli. Ostudzić.
    2. Zmiksować płatki owsiane na drobny pyłek.
    3. Zmiksować zielenienę z czosnkiem.
    4. Zmieszać kaszę jaglaną, zieleninę i pył z płatków owsianych i uformować kuleczki. Jeśli składniki będą się słabo lepić, dodać jajko.
    5. Smażyć na patelni do zarumienienia.
    6. Skroić brokuł na drobne „drzewka” i dorzucić na patelnię, do kuleczek.
    7. Brokuł smażymy, aby stał się tylko trochę miękki – dzięki temu zostanie chrupiący i zdrowy.

Porady – dodatkowe informacje

1. Bardzo zdrową kaszę jaglaną gotujemy na sypko w taki sposób: kaszę wsypać do garnka i prażyć, aż puści miły zapach. Przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i z powrotem umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem – wody powinno byc dwa razy tyle, co kaszy. Nie przesadzać z solą – jaglana przejmuje smaki dodanych przypraw.
Kaszę można ugotować wcześniej – do trzech dni spokojnie może stać w lodówce i służyć jako baza do kotlecików, ale również deserów, jogurtów etc..
Kaszy nie mieszkamy w trakcjie gotowania. Kasza „zasysa” wodę i puchnie. Kiedy woda zniknie z powierzchni, czekamy jeszcze maksymalnie minutę i zestawiamy garnek z ognia. Czas gotowania kaszy: ok. 15 minut.

2. Podając pieczeń nie zapomnijmy o gęstym jogurcie naturalnym, który kładziemy na talerzu obok mięsa – przełamie smak lub go złagodzi. Jogurt zmiesza się z tłuszczem z mięsa i stworzy łagodny sos na talerzu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony szczupak z warzywami
Następny przepis: Pieczony udziec z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode