Pieczony filet z kurczaka z warzywami
Podróżuj z nami w kierunku eksplozji smaku, dzięki naszemu przepisowi na pieczony filet z kurczaka z warzywami – prawdziwym cudeńku kuchni! Ta szlachetna i pełna aromatów potrawa jest doskonałą propozycją na lekki, a zarazem sycący obiad dla całej rodziny lub wykwintny posiłek na specjalne okazje. Obecność różnorodnych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko odżywcze, ale i kolorowe, co ożywi każdy stół. To nie tylko pyszny posiłek, ale i źródło białka i błonnika. Poczuj na swoim talerzu harmonię smaków dzięki połączeniu pieczonej piersi z kurczaka z różnobarwną mozaiką warzyw.
admin
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 opakowanie warzyw na patelnię (lub w zależności od sezonu i upodobania inne warzywa)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
- woreczek foliowy do pieczenia
Pieczony filet z kurczaka z warzywami – jak zrobić?
- Filety pokroić na kawałki o długości ok 5-6 cm.
- Kawałki fileta włożyć do miski, posypać solą pieprzem i przyprawami oraz dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.
- Po ok 2 godzinach kurczaka przełożyć do foliowego woreczka do pieczenia. Wrzucić do środka warzywa na patelnię i zawiązać woreczek na końcu. Następnie kilka razy delikatnie obrócić woreczek, tak aby warzywa wymieszały się na przemian z kurczakiem. Włożyć woreczek z kurczakiem i warzywami do naczynia żaroodpornego. Piec ok 60 minut w temp. 200oC.
Pieczony filet z kurczaka z warzywami – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy aby kurczak był bardziej chrupiący, 10-15 min przed końcem pieczenia folię należy rozciąć i rozchylić. Idealne dodatki do tego kurczaka to pieczone ziemniaczki lub brązowy ryż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak pieczony – faszerowany ryżem i pieczarkami
Następny przepis: Pieczony karczek marynowany