Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym

Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym

Cieszcie się smakiem klasycznego dnia grilla w domowym zaciszu dzięki temu pysznemu przepisowi na pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym. Oczywiście, ziemniaki w mundurkach z piekarnika z czosnkiem mogą służyć jako samodzielne danie lub jako doskonały dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Są bardzo wszechstronne, a prostota ich przygotowania wpływa tylko na ich urok. Ziemniaki pieczemy w całości, co sprawia, że ich wnętrze jest niesamowicie miękkie, a skórka chrupiąca. Dodatek masła czosnkowego sprawi, że danie zyska wyrazisty, pełen aromat smak. To idealna propozycja dla miłośników ziemniaków!

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • oliwa z oliwek- do skroplenia
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek- do dekoracji

Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym – jak zrobić?

  1. Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Skroplone oliwą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok.40 min. Należy pamiętać, by w trakcie przygotowywania kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się zezłociły.
  2. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
  3. Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowane masło czosnkowe i chwilę zapiekamy, aby masło się rozpuściło.
  4. Wierzch posypujemy koperkiem.

Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje

Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach
Następny przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode