Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym
Cieszcie się smakiem klasycznego dnia grilla w domowym zaciszu dzięki temu pysznemu przepisowi na pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym. Oczywiście, ziemniaki w mundurkach z piekarnika z czosnkiem mogą służyć jako samodzielne danie lub jako doskonały dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Są bardzo wszechstronne, a prostota ich przygotowania wpływa tylko na ich urok. Ziemniaki pieczemy w całości, co sprawia, że ich wnętrze jest niesamowicie miękkie, a skórka chrupiąca. Dodatek masła czosnkowego sprawi, że danie zyska wyrazisty, pełen aromat smak. To idealna propozycja dla miłośników ziemniaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 ziemniaki
- oliwa z oliwek- do skroplenia
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- koperek- do dekoracji
Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym – jak zrobić?
- Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Skroplone oliwą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok.40 min. Należy pamiętać, by w trakcie przygotowywania kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się zezłociły.
- W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
- Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowane masło czosnkowe i chwilę zapiekamy, aby masło się rozpuściło.
- Wierzch posypujemy koperkiem.
Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje
Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach
Następny przepis: pieczone ziemniaki nadziewane boczkiem i kiełbasą