Pieczone ziemniaczki w mundurkach
Kochasz ziemniaki, ale szukasz nowych pomysłów na ich przygotowanie? Spróbuj naszego przepisu na pieczone ziemniaczki w mundurkach. Te kuszące, chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i soczyste w środku kartofelki, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków. Proste w przygotowaniu, ale wyjątkowo smakowite, z pewnością zaskoczą niejednego smakosza. Wypróbuj nasz przepis i odkryj na nowo smak pieczonych ziemniaków w mundurkach, idealnych jako dodatek do obiadu czy kolacji. Bez wątpienia, ziemniaki w skórce stanowią doskonałe uzupełnienie dla wielu potraw, a ten przepis pomoże Ci je doskonale przygotować.
admin
Składniki:
- 1 kilogram małych ziemniaków
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- sól
Pieczone ziemniaczki w mundurkach – jak zrobić?
- Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na ćwiartki.
- Gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.
- Studzimy.
- W dużej misce mieszamy je z olejem i przyprawami.
- Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 min.
Pieczone ziemniaczki w mundurkach – dodatkowe informacje
Najlepiej smakują z surówką z marchewki i jabłka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki
Następny przepis: Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym