Pieczone ziemniaczki w mundurkach

Pieczone ziemniaczki w mundurkach

Kochasz ziemniaki, ale szukasz nowych pomysłów na ich przygotowanie? Spróbuj naszego przepisu na pieczone ziemniaczki w mundurkach. Te kuszące, chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i soczyste w środku kartofelki, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, ugotowanych ziemniaków. Proste w przygotowaniu, ale wyjątkowo smakowite, z pewnością zaskoczą niejednego smakosza. Wypróbuj nasz przepis i odkryj na nowo smak pieczonych ziemniaków w mundurkach, idealnych jako dodatek do obiadu czy kolacji. Bez wątpienia, ziemniaki w skórce stanowią doskonałe uzupełnienie dla wielu potraw, a ten przepis pomoże Ci je doskonale przygotować.

Składniki:

  • 1 kilogram małych ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • sól

Pieczone ziemniaczki w mundurkach – jak zrobić?

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na ćwiartki.
  2. Gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.
  3. Studzimy.
  4. W dużej misce mieszamy je z olejem i przyprawami.
  5. Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
  6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 min.

Pieczone ziemniaczki w mundurkach – dodatkowe informacje

Najlepiej smakują z surówką z marchewki i jabłka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ziemniaki
Następny przepis: Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode