Pieczone Ziemniaczki
Zapraszamy do odkrycia prostego, a zarazem wyjątkowo smakowitego przepisu na pieczone ziemniaczki. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się jako aromatyczny i chrupiący dodatek do wielu potraw. Ziemniaki z piekarnika bez gotowania to oszczędność czasu, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Ćwiartki ziemniaków z piekarnika zachwycą swoim wyglądem oraz smakiem, będąc jednocześnie zdrowym i sycącym dodatkiem do twojego posiłku. Odkryj nasz przepis na pieczone ziemniaczki, który otworzy przed tobą nowe kulinarne możliwości. Kartofelki z piekarnika to danie, które zasmakuje każdemu, bez względu na wiek czy preferencje kulinarnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki cukru (dałam brązowy)
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Pieczone ziemniaczki – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ósemki.
Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier,mieszamy do rozpuszczenia się cukru,następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godz.
Ziemniaki wrzucamy na cedzak,osuszamy z powrotem wrzucamy do miski,wlewamy olej i wsypujemy przyprawy z ziołami,całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia. - Pieczemy 40 min.w temp.200 C,pamiętając o przekładaniu ziemniaków pod czas pieczenia.
Porady – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można przygotować frytki, podawać z ulubionymi sosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pieczone żeberka z ananasem
Następny przepis: Pieczone ziemniaki