Pieczone żeberka w marynacie z whisky

Pieczone żeberka w marynacie z whisky

Pieczone żeberka w marynacie z whisky to propozycja dla miłośników intensywnych, głębokich smaków. Świetnie przyrządzone i soczyste mięso utrzymane w klasycznym, amerykańskim stylu to doskonały pomysł na obiad czy kolację w gronie rodziny czy przyjaciół. Whisky nadaje mu aromatu, natomiast sos barbecue wprowadza kuszącą nutę słodyczy. Ten przepis wyróżnia się na tle innych, dzięki swojemu unikalnemu i bogatemu doświadczeniu kulinarznemu. Jeśli do tej pory kojarzyłeś żebereka jedynie ze stylem barbecue, ten przepis na pewno zaskoczy cię swoją oryginalnością. A jeśli jesteś fanem kuchni amerykańskiej, z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • Żeberka – około 2 kg
  • Whisky – 300 ml (wybierz swoją ulubioną)
  • Oliwa – 100 ml
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Cebula – 2 sztuki
  • Ketchup – 2 łyżki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Papryka słodka – 2 łyżeczki
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra – 1 łyżeczka
  • Cukier brązowy – 1 łyżka
  • Papryka wędzona – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Sok z jednej cytryny
  • Rozmaryn świeży – 4 gałązki

Pieczone żeberka w marynacie z whisky – jak zrobić?

  1. Pieczone żeberka będą przygotowywać się dłużej niż większość potraw na moim blogu z powodu procesu marynowania. Proces ten potrwa dość długo, ale dzięki temu smak żeberkowych potraw będzie niezapomniany.
  2. Zaczynamy od przygotowania marynaty: czosnek kroimy w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Żeberka nacieramy przygotowaną marynatą, układamy je do miski i zalewamy resztą marynaty. Całość szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin (minimalny czas marynowania to przynajmniej noc spędzona przez żeberka w lodówce). Po upływie tego czasu wyjmujemy żeberka na godzinę przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 2 godziny. Pierwsze 1.5 godziny z naczyniem przykrytym, a przez ostatnie 30 minut zdjęciemy przykrywkę. I nasze pieczone żeberka są gotowe. Smacznego!
  3. Tak przygotowane żeberka możecie podać z różnymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, frytki czy ugotowane ziemniaki – to zależy od Was. Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało. A może macie jakieś nietypowe marynaty lub inne pomysły na żeberka? Jeśli tak, podzielcie się nimi, bo kwestia smaku żeberek w różnych sosach to jedno z moich ulubionych dań.

Pieczone żeberka w marynacie z whisky – dodatkowe informacje

Link do przepisu: https://milycooking.pl/pieczone-zeberka-w-marynacie-z-whisky/


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone żeberka po myśliwsku
Następny przepis: pieczone żeberka z ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode