Pieczone żeberka po myśliwsku

Pieczone żeberka po myśliwsku

Zapraszamy do przygotowania przepisu na pieczone żeberka po myśliwsku. Podsuwamy proste wskazówki jak zapeklować żeberka tak, aby były soczyste, aromatyczne, a mięso dosłownie schodziło z kości. Zdradzimy też jak zamarynować żeberka, by nabrały wyrazistego smaku. Nasze żeberka pieczone to prawdziwa okrasa każdego posiłku – idealne na rodzinne spotkanie, imprezę czy romantyczną kolację we dwoje. To danie, które zadowoli zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i smakoszy szukających nowych kulinarnych doznań. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek z dzika
  • 10 gram (pół opakowania) marynaty klasycznej do mięs Prymat
  • 1,5 łyżki czubrycy czerwonej (można więcej)
  • Szczypta chili mielonego
  • 1,5 łyżki przyprawy myśliwskiej (można więcej)
  • Sól
  • Pieprz

Pieczone żeberka po myśliwsku – jak zrobić?

  1. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. A następnie pozostałymi przyprawami. Mięso marynować w lodówce przez 3-4 godziny. (Można nawet zostawić na całą noc, im dłużej tym lepiej)
  2. Zamarynowane żeberka przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewać mięso wytworzonym tłuszczem z pieczenia.

Porady – Pieczone żeberka po myśliwsku

Użyłam gotowej przyprawy myśliwskiej z serii przyprawy bez chemii, można ją kupić w Tesco, w Delikatesach Centrum lub w Rossmannie. Można też utworzyć ją samodzielnie w skład przyprawy wchodzą następujące składniki: tymianek, szałwia, rozmaryn, cząber, owoc jałowca, ziele angielskie, pieprz czarny, kuklik korzeń.

Najlepiej podawać z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami.

Można użyć żeberek wieprzowych, ale to już nie będzie ten smak, i należy wtedy skrócić czas pieczenia maksymalnie do godziny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone warzywa z tymiankiem
Następny przepis: Pieczone żeberka z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode