Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka stanowią doskonałe danie na każdą okazję – od codziennego obiadu, po eleganckie przyjęcie. To klasyczny i ulubiony przez wielu przepis na mięso z drobiu. Kluczem do jego niezapomnianego smaku jest dobranie odpowiednich przypraw. Jeśli zastanawiasz się, czym doprawić kurczaka, to ten przepis jest dla Ciebie. Pokazuje jak doskonale przyprawić pałki z kurczaka, które po upieczeniu stają się soczyste, o złocistej skórce i bogatym, rozwijają mało smaku w ustach. To danie, które bez wątpienia zasługuje na miejsce na Twoim stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 udka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- papryka słodka
- łyżka oliwy lub oleju
- przyprawa Kebabczeta
Pieczone udka z kurczaka – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy, nakropiamy oliwą lub olejem i oprószamy przyprawami. Pozostawić na około 4 godziny.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec ok.pół godziny. następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i dalej pieczemy aż zaczną nabierać koloru. Obracamy udka na drugą stronę i również pieczemy aż zarumienieją.
Słowa kluczowe: czym doprawić kurczaka, jak przyprawić pałki z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka – dodatkowe informacje
Udka możemy przyprawić przyprawami i zostawić na całą noc wtedy będą idealnie przyprawione i smakowite.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone śliwki z kremem i kruszonką cynamonową
Następny przepis: Pieczone warzywa z tymiankiem